Салата от октопод с картофи е класика в италианската кухня. Апетитна, питателна и същевременно лека, подходяща за предястие или основно ястие с морски дарове. Рецепта, която никога не излиза от мода. 

Тайната на успеха на тази лесна рецепта се крие в приготвянето на съставките и баланса на вкусовете.

Октоподът и картофите се сваряват отделно и се заливат с магданозена цитронета.
Приготвянето изисква онези малки грижи, които правят резултата перфектен, а ястието вкусно. 

Тайната за получаване на много мек октопод се крие в бавното готвене. 


В рецептата съм ви дала много съвети и насоки, как да приготвите топящ се в устата октопод, дори никога да не сте готвили преди.

Октоподът е вкусно мекотело, което осигурява добри протеини и е с ниско съдържание на мазнини, следователно на калории. Идеална храна за тези, които обичат да се хранят здравословно. 

Благодарение на характеристиките си, октоподът е много универсална храна. Както и да го приготвите, на салата, на супа, с доматен сос, задушен в масло, на скара, дори просто сварен, той винаги е вкусен и полезен. 



Продукти: 
(за 4 порции)
 
300г сварен октопод (около 800г суров) 
600-700г сварени картофи
3-4 стръка магданоз
зехтин
скилидка чесън (по желание)
прясно изцеден лимонов сок (от 1/2 лимон)
сол
черен пипер
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Започнете с приготвянето на октопода. Има различни техники за почистване и варене на октопод, сега ще ви споделя моята, която съм взаимствала от италианските майстори. 
 
Сигурно сте чували, че октоподът трябва да се удари 100 пъти в камък или скала, за да омекне? Да, това е така и се прави с цел да се разкъсат твърдите му и здрави влакна, но става само веднага след, като се улови. След това е абсолютно безсмислена задача.

Ако сте купили пресен октопод от рибарския магазин и се чудите дали да го удряте в нещо твърдо или чук - недейте. Сложете във фризера и го замразете за поне 24 часа. Това ще помогне да омекне много месото му след варене.
 
Ако никога не сте готвили октопод, изберете замразен. Реално такъв се предлага най-често в магазините. Защо замразен/размразен? Защото месото на октопода вече е омекнало, сварява се лесно и след това е много мек и сочен. 
 
Почистете октопода, като отстраните очите, мастилената торбичка и костта. Изплакнете го много добре под течаща вода.

Оставете тенджера с вода да заври. След като заври, хванете октопода за главата, потопете пипалата му във вряща вода за няколко секунди, след което извадете октопода обратно. Повторете тази операция три пъти. Така пипалата ще се свият. 
 

 
Поставете октопода в чиния.
 
Изплакнете тенджерата, охладете я, напълнете я със студена вода и добавете чаена лъжичка сол. Потопете октопода с пипалата нагоре и тялото надолу: целият октопод трябва да е напълно потопен във водата. 
 
Оставете да заври, след това покрийте с капак и изчислете 15 минути готвене. За около килограм октопод, са достатъчни 20 минути.
 
Изключете котлона и като държите тенджерата покрита, продължете да готвите октопода в горещата вода. От време на време (но не много често, в противен случай рискувате да загубите топлината, като постоянно повдигате капака) обръщайте октопода и проверявайте мекотата му със зъбците на вилицата. 
 
Ще ви отнеме около 50 минути, за да получите мек октопод. След като се сготви, оставете го да изстине във водата си и след това го прехвърлете в купа или върху дъска за рязане.
 
📌По същия начин, може да приготвите и гигански пипала от калмар, само, че след като се охлади месото, му обелете кожата. 
📌Ако няма да ползвате варения октопод веднага, може да го съхраните, като го вакумирате в плик и го приберете в хладилника или фризера.  

През това време сварете картофите в тенджера с малко сол, до готовност. Излейте водата, охладете ги и ги обелете. 

Нарежете картофите на едри кубчета. Нарежете охладения октопод на средно едри парчета. 

В малка купа пригответе дресинга. Сипете около 50г зехтин, 2-3 с.л. лимонов сок, прясно изцеден, пресованата скилидка чесън, много ситно нарязания магданоз, 1 с.л. сол и малко черен пипер. Разбъркайте добре да се смесят съставките и полейте салатата. 
 
Объркайте салатата. Прехвърлете в чиния за сервиране.
 
Сервирайте.
 


 

0 Comments