Най-вкусните домати с ориз е по оценка на моя син. Любима рецепта вкъщи, която ако има начин, ще готвя ежедневно. Обаче идва момент, в който децата порастват и сами започват да си готвят. 

Едно време пишехме рецептите в тефтери и тетрадки, сега младите ползват интернет. Затова дойде ред да споделя рецептата за най-вкусните домати с ориз в блога. 😁

Не, че някога съм я криела, просто е обикновена класическа рецепта, която всяка домакиня знае. Е моята е с подобрения, как иначе ще е най-вкусната. 😁 

С годините съм пробвала различни варианти, подправки и това, което съм написала днес е най-добрата версия на домати с ориз, която съм правила и любимата на всички вкъщи, както вече споменах. Между другото и аз много я обичам, а лятото често я приготвям, заради изобилието от свежи зеленчуци и зелени подправки, които стоят в основата на това вкусно и семпло ястие. 


Няколко важни неща за рецептата, искам да отбележа. 
📌Използвам едрозърнест ориз - Арборио, Балдо, Карнароли. Тези зърна могат да поемат много течност и същевременно да запазят структурата си, без да се разкашкавят и разпаднат. 
 
📌Лятото използвам основно пресни домати и много зеленчуци, като моркови, чушки, дори тиквичка или патладжан. Зимата, доматите са от консерва, а зеленчуци, каквото има, но гледам поне моркови и чушки да сложа, защото придават чудесен вкус и си вървят с доматите.  

📌Не щадя мазнината. Един ориз, за да стане вкусен трябва да е мазничък. 😁 Това е грозната истина. Аз го правя изцяло със зехтин. Много добре си пасва с останалите продукти, но ако не обичате зехтин, олиото е добра алтернатива. 

 
📌И накрая, добавям много свежи зелени подправки - магданоз, копър, зелен лук, чесън. Част от тях добавям в началото на готвенето, а другата в края. Те правят ястието неустомо на вкус. 
 
Домати с ориз е ястие еднакво вкусно топло и студено. Вкъщи много обичам да му добавя малко саламурено краве сирене. Чудесно си пасват.

Ако обичате домати с ориз, опитайте и моята рецепта. После ще ми кажете, дали ви е харесала. 😋


Продукти: 
(за 6 порции)

300г ориз Арборио (Карнароли, Балдо)
1кг добре узрели домати (500г сгъстен доматен сос или 2 консерви домати на кубчета)
1-2 с.л. доматен концентрат
100г бяло вино 
1-2 стръка селъри (листна целина)
2 моркова
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 тиквичка (по желание)
1 по-малък патладжан (по желание)
1 връзка магданоз
1 връзка копър
няколко стръка пресен джоджен (или 1 с.л. сушен) 
4-5 стръка зелен лук (или 1 глава зрял лук)
2-3 стръка пресен чесън (или 2-3 скилидки сух чесън)
1.5 л вода (или зеленчуков бульон)
зехтин
сол
черен пипер
 


Начин на приготвяне:

Нарежете зеления лук и чесън на ситно. Отделете 1/3 от тях настрани, за да ги добавите накрая. Ако ползвате зрял лук и чесън, не отделяйте нищо, ще ги сложите директно в началото.

Нарежете зеленчуците на малки кубчета. 

Нарежете свежите подправки на ситно. 

Доматите обелете и нарежете на малки кубчета или настържете. Ако нямате хубави летни домати, използвайте 500мл консерва сгъстен доматен сос или 2 кутии обелени и нарязани на кубчета.

В дълбока тенджера с обем 3-5 литра, сипете на дъното малко зехтин. Добавете лука и чесъна. Леко ги запържете и добавете ориза. 

Запържете, като бъркате енергично за около 30-40 секунди. Добавете ситно нарязаните зеленчуци и ги оставете да се запържат за около минута-две, на среден огън. 

Сипете виното и изчакайте да се поизпари алкохолът. Добавете около 1 литър от бульона (водата и половината от зелените подправки. 

Намалете котлона и захлюпете тенджерата с капак. Оставете да поври на слаб огън, докато оризът поеме голяма част от течността.  

Добавете доматите и доматената паста, разбъркайте и продължете да готвите, до готовност на ориза. Ако е необходимо, добавете още вода (бульон). Хубаво е ястието да остане леко по-течно.

Малко преди да свалите ястието от котлона, добавете 2-3 с.л. зехтин и останалата част от подправките + заделените зелен лук и чесън. Разбъркайте добре, изчакайте минута-две и свалете от котлона.

Сервирайте.

 


0 Comments