Пълнен хляб на фурна е бърза закуска или брънч за заети хора. Супер вкусно мезе за бира в добра компания. 

Приготвя се бързо и със сигурност няма да устоите на вкуса. Особено, ако имате няколко останали филии тостерен хляб. Сочна, ароматна среда и хрупкави препечени корички.

Преди време моят мъж ми показа тази рецепта, която видял в един италиански сайт. Визията ме привлече веднага, но основния проблем беше, че вкъщи не купуваме хляб. Обикновено правя домашен. Така, че отделих рецептата и веднага щом се сетих да купя тостерен хляб я приготвих. 

Моят вариант е с шунка, но ще стане много вкусно, ако го приготвите във вегетарианска версия с гриловани тиквички и/или патладжани. Даже мисля да го приготвя скоро и по този начин.

Продукти:
(за 4 порции) 
 
1 тостерен хляб (400г), бял или пълнозърнест *
300г прошуто кото (варена шунка, на тънки резени)
250-300г пушена/бяла скаморца (или друг кашкавал по ваш избор, нарязан на резени)
2 яйца
250-300мл прясно мляко 
няколко стръка магданоз, ситно нарязан
 
📌Количествата на продуктите са ориентировъчни, защото зависи какво количество хляб ще сложите във формата. Аз правих доза за двама души и сложих половин тостерен хляб, около 200г, съответно по-малко прошуто и кашкавал. 

 
Начин на приготвяне: 
 
Изберете си подходяща форма за кекс, в която ще наредите филиите хляб, заедно с плънката, без да им е много тясно, за да не излезе навън сместа или плънката. Ако правите малка доза, като мен, може да ползвате еднократните алуминиеви форми.
По желание, може да я покриете с хартия за печене. Намажете дъното и стените с малко мазнина, за по-златиста и хрупкава коричка.

Сложете една филия на масата, върху нея резен кашкавал и резен шунка. Покрийте я с друга филия и повторете, докато свършите отделените филии хляб. 

Хванете кулата от филии внимателно и я прехвърлете във формата. 
 


В купа разбийте яйцата с прясното мляко и щипка сол. Полейте хляба и плънката със сместа. Така, след изпичане хлябът ще остане сочен, а отгоре със златиста коричка. 

Загрейте фурната на 200С. 

Изпечете хляба за 15-20 минути, докато кашкаваът се запече, а коричката на филиите стане златиста. 

Извадете от формата и сервирайте. 
 


 
 

0 Comments