По празниците в Тоскана се приготвят приказни десерти, точно като тази торта Дзукото. 

Десерт, който има доста древен произход, с основа от пандишпан, оформен във вид на купол и пълен с вкусен крем. Лесна, бърза и много вкусна торта.


С течение на времето торта Дзукото се е развила главно в пълнежа. Днес има няколко вариации на този класически десерт с пълнеж от крем от рикота или сладолед. 
Към крема се добавят парченца шоколад или шоколадов чипс, както и всякакви аромати, които да обогатят вкуса. Игра на вкусове, слоеве и цветове.


Най-важното е, че тортата е сочна, ароматна и много лесна за приготвяне. Кремът се приготвя точно за 2 минути, не изисква никакви кулинарни умения. 
Пандишпанът, ако ви се вижда труден или нямате опит, може да го замените с меки бишкоти, Савоярди, парчета стар козунак или готови блатове за торта. Вариантите са много, а тортата е прекрасна и лесна. 


Продукти:
(за 8 порции)

За блата:
5 яйца
150 г кристална захар
150 г брашно
1 ч. л. ванилов екстракт

Крем:
100 г шоколадов чипс или ситно нарязан шоколад
500г рикота
100 г пудра захар

Освен това:
50 мл ликьор Тиа Мария, с аромат на кафе и ванилия (или червен ром, Марсала, Бейлис или друг ароматен алкохол) за напояване на блатовете.
какао на прах за поръсване


Начин на приготвяне:

📌Ако желаете, може да ползвате готови блатове за торта, бишкоти - обикновени или савойарди или останали парчета стар козунак. 

Нагрейте фурната на 170-180°С, без вентилатор. 

Счупете яйцата в купата на миксера. Добавете захарта и започнете да разбивате, като постепенно увеличете скоростта на разбиване. 

Разбивайте 5-10 минути, докато сместа утрои обема си, побелее и стане пухкава и плътна. 

Пресейте брашното. Постепенно добавете брашното към разбитите яйца, като бъркате внимателно с бъркалка, винаги отдолу нагоре. 

Не бъркайте дълго време, само колкото брашното да се смеси добре с яйцата и да не останат бучки.

Намажете форма за печене с висок борд 5-6см и диаметър 24-26см, леко с олио по дъното и стените. Поръсете с малко брашно и го изтръскайте, така, че да полепне навсякъде по формата. Изтръскайте излишното брашно.

Изпечете за около 25-30 минути, до готовност.

Извадете пандишпана от фурната и го оставете да изстине добре.

Изберете дълбока куполообразна чиния или купа, в която ще оформите десерта. Може да ползвате купа за салата или стъклена/порцеланова купа, която ви се струва с най-правилна за целта форма. Размерът и трябва да е приблизително 20-22см в диаметър. 

Облечете купата с фолио за свежо съхранение. 

Изстиналия блат нарежете на дълги резени с ширина 1см. Може също да я разрежете на три платки, отново с дебелина около 1см. Както ви е по-удобно.

Наредете плътно резените пандишпан по дъното и страните на формата. Не е задължително да са пефектни. Може тук-там да се застъпват. 

Напоете ги добре с ароматния алкохол с помощта на четка.

Пригответе крема. 

Изсипете рикотата в купа. Добавете пудрата захар, аромат по избор (аз ползвам ванилия) и парченцата шоколад. 

По желание, може да направите тортата двуцветна. За целта изсипете 2/3 от крема върху блата и заравнете. 

Към останалия крем добавете 1-2 с.л. пресято какао и разбъркайте. Изсипете върху белия крем и заравнете добре.

Покрийте тортата с парче пандишпан с дебелина 1см. Може да използвате ленти или изрязан кръг с размера на купата. Притиснете леко да залепне към крема. 

Покрийте тортата с фолио за свежо съхранение и приберете тортата в хладилник да стегне поне за 5-6 часа, най-добре за една нощ. 


Махнете стреч фолиото и сложете чиния, в която ще сервирате. 

Хванете с едната ръка чинията и като придържате обърнете тортата в чинията. 


Махнете останалото фолио. 

Поръсете обилно повърхността с какао и сервирайте.

 

0 Comments