Банет верд(Bagnet verd) или "Зелена баня" в буквален превод е сос от пиемонтската традиция, много вкусен и лесен за приготвяне, подходящ да придружава месни ястия, като традиционното пиемонтско варено месо или известния телешки език в зелено, дори варени яйца, пълнени домати, картофи или варена риба.

Има два основни варианта на този така вкусен и универсален сос. Селският вариант на Банет верд се приготвя с чесън, аншоа, магданоз, олио и галета, накиснати в бял винен оцет, а богатия вариант на майстор готвачите е с добавка на варен жълтък, каперси и дори малко кисели краставички.



На тази рецепта попаднах в една стара книга с традиционни рецепти за област Пиемонт. Това е областта в Италия, към която имам специални симпатии и много обичам да пробвам както техни продукти, така и рецепти.

Както всяка традиционна рецепта, често рецептите могат да варират от град на град или от семейство на семейство, така, че не се притеснявайте да модифицирате леко рецептата според вашия личен вкус.

 

Продукти:
1 по-голяма връзка магданоз
2 скилидки чесън
2 рибки аншоа в олио
1 твърдо сварен жълтък
1 с.л. галета
зехтин
1 с.л. бял винен оцет (може да го замените с лимонов сок, ще получите по-свеж вкус)
сол
черен пипер

Начин на приготвяне: 

Има два начина, по които може да приготвите този сос.
1. Да накълцате съставките с нож (или с полумесец) на много, много ситно.
2. Да използвате блендер (чопър). Ако изберете този вариант е хубаво да охладите добре ножа в хладилника, за да не загрее много продуктите, докато ги реже и така да промени вкусът им. 


Сложете в купата на блендера едро нарязания или накъсан магданоз, без дръжките. Добавете рибките аншоа, почистените скилидки чесън, твърдо сварения жълтък и малко зехтин. 

Блендирайте за кратко и добавете още малко зехтин, така, че да се получи леко по-рядка смес.

Накиснете галетата с малко бял винен оцет и ги добавете към останалата смес. Продължете да бъркате.

Постепенно добавяйте още зехтин, докато достигнете необходимата плътност. Накрая овкусете със сол и черен пипер и го сложете в стъклен съд. 

Оставете да престои в хладилника за един ден: на следващия ден Банет верд ще бъде още по-вкусен и с по-запомнящ се вкус.
Ако не го консумирате веднага, можете да го съхранявате за около месец в хладилник, залят със зехтин екстра върджин.


Източник: La cucina del Piemonte collinare e vignaiolo. Storia e ricette.

 

2 Comments

Paolina said…
un'ottima salsina di accompagnamento, mi piace tanto!
Maria said…
Grazie mille, Paolina!