Спаначеното руло със сьомга е едно наистина оригинално вкусно предястие, което обаче се приготвя бързо и лесно! 

Направено с няколко прости съставки, това спаначено омлет руло с пушена сьомга и крема сирене е идеално за приготвяне като празнично предястие, но също така е вкусно да се сервира като аперитив или като студено основно ястие по време на лятна вечеря!



Подходящо за всички сезони, спаначено руло с пушена сьомга и крема сирене е едно от онези ястия, които ще ви пленят от първия вкус и ще оставят гостите ви без думи! 

Освен това това спаначено руло със сьомга е и много практично - може да се приготви предварително и да се сервира по-късно!

Моят мъж следи няколко италиански кулинарни блога и като му хареса нещо ми го показва. 😁 Онзи ден ми показа това руло. Видя ми се интересно, а обичам всякакви комбинации, които включват крема сирене и пушена сьомга. По някаква случайност имах пресен спанак, без ясната идея какво да го правя, така, че спаначената фритата беше готова след по-малко от 30 минути и се охлаждаше.

Сигурна съм, че не откривам топлата вода с това руло, но предиствата на моята рецепта са, че няма брашно, което прави рецептата подходяща за всички, които тренират и/или се хранят здравословно.  

Охладете добре рулото, разкошно е. Е, ако много бързате, може и да не го охлаждате много, но пък иначе ще стегне добре и ще се реже по-лесно.

 

Продукти: 
(за 6-8 порции)
 
За спаначената фритата:
4 яйца 
100г спанак ( пресен или замразен)
2 стръка зелен лук
10-20г зехтин (1-2 с.л.)
30г настъган пармезан или грана падано
 
За пълнежа: 
200г крема сирене
200г рикота (или крема сирене)
2-3 стръка копър
сол
100г пушена сьомга
 

Начин на приготвяне:  
 
Нарежете зеления лук на ситно.
В дълбок тиган с малко зехтин, сипете лука. Разбъркайте го и добавете спанака. Похлюпете с капак, намалете огъня и задушете за 2-3 минути. Разбъркайте и ако има останали незадушени листа, продължете да готвите още 1-2 минути. 
Свалете спанака от котлона. Прехвърлете го в купа да се охлади, след което го пасирайте, до каша. 
Ако ползвате замразен спанак, може директно да го сложите в тигана и да го оставите да се размрази и леко да се задуши. 
 
Загрейте фурната на 200С. 
 
За фритатата ви трябва правоъгълна тавичка с размери 20 х 25-30см. Ако вашата е по-голяма, добавете още едно яйце, за да не ви стане прекалено тънък блата.  
Покрийте я с хартия за печене и леко я намаслете. 

Сипете в дълбока купа яйцата и ги разбийте енергично с метална бъркалка за минута. Добавете към тях спанака, шипка сол и настъргания пармезан. 

Изсипете сместа в тавичката. 
 


Изпечете я до готовност, за около 15-20 минути. По време на печенето, фритатата може да се издуе тук-там. Не се притеснявайте, след като я охладите леко, ще спадне и ще върне правилната си форма. 
 


Оставете блата да се охлади. 

През това време си пригответе плънката. Разбъркайте крема сиренето, рикотата, копъра. 
 


Намажете блата с млечната смес и я разпределете равномерно по цялата повърхност. 
 


Отгоре наредете пушената сьомга, като я разположите на 2/3 от площта на блата. 
 


Завийте на руло, без да стягате, за да не избяга млечната смес и завийте рулото в алуминиево фолио или хартия за печене. Стегнете леко краищата, прехвърлете рулото, заедно с фолиото върху плоска чиния или дъска и го сложете в хладилника да стегне. 

След час извадете рулото и го нарежете с остър нож на резени. Сервирайте. 
 

 
 

0 Comments