Чийзкейк с ягоди и рикота е вкусен и супер лесен десерт. Чудесен свеж десерт в чаша, за който са ви нужни само 15-20 минути. 

Три слоя, три различни текстури обединени в разкошен десерт. Основа от хрупкави бисквити, лек крем от рикота покрит с ароматен компот от свежи ягоди. 


Много обичам този тип десерти. А едни свежи ягоди в магазина просто ме подканиха да ги купя. Ухаеха чудесно. Имах идеята да приготвя чийзкейк с пресни ягоди. В последствие ягодите се оказаха не толкова сладки, колкото изглеждаха. 😁 
 
Така набързо реших да ги направя на компот, за да ги подсладя леко и да подчертая допълнително свежият им и изкусителен аромат. 
Нужни са им няколко минути само на котлона, колкото да си пуснат сок и аромат. През това време приготвяте крема и бисквитената основа. 
 

 
И така ето ви рецептата: 
 
Продукти: 
(за 4 порции)
 
за ягодовия компот:
200г ягоди
20г кристална захар
1/2 ч.л. лимонена киселина или лимонов сок 

за бисквитената основа:
4-6 меки бисквити
30г краве масло
 
за крема:
250г рикота
30-40г пудра захар
1/2 ч.л. ванилов екстракт 
3 с.л. сос от компота 
 


Начин на приготвяне: 

Измийте и нарежете ягодите на малки парчета. Сложете ги в малка касерола. Добавете 2 с.л. кристална захар и загрейте на котлона. 
Разбъркайте и оставете сместа да поври за 5-7 минути, на среден огън. Ягодите трябва да останат цели, но да си пуснат леко сок, който да се смеси с разтопената захарта. Така ще се получи прекрасен и ароматен ягодов сос с парченца плодове. 
Накрая добавете лимоновата киселина (лимоновият сок) и разбъркайте. Киселината ще помогне да се запази цвета на ягодите наситен и ярък, без да избледнеят, след като изстинат. 
 

 
Натрошете бисквитите в чопър или с помощта на някаква гладка повърхност, например дъното на чаша. Аз използвам тампера за кафе, той е тежък и много удобен уред за целта. 😁 
Разтопете кравето масло и го смесете с бисквитените трохи. 
📌Ако искате по-лека версия чийзкейк, може да не слагате краве масло. Просто ще бъде малко по-трошлива основата, но като е в чаши, не е проблем. Ако консумирате десерта на следващия ден, бисквитите ще са поели влагата от крема и ще леко омекнали.

Пригответе крема. Изсипете рикотата в дълбока чиния/купа. Добавете ѝ пудрата захар и ванилията и разбъркайте енергично, за да се получи гладък крем. 
Добавете малко от сока на ягодите - 3-4 с.л. Те ще оцветят крема в розово и ще му придадат повече вкус. 
 


Пригответе си 4 малки чашки или купички с обем около 100мл всяка. 
На дъното на всяка чашка разпределете бисквитените трохи. 
 
 
Върху тях разпределете крема. Може да го сипете с лъжичка или да го изсипете в еднократен пош и с негова помощ да го добавите върху бисквитите. 
 


Отгоре разпределете по няколко чаени лъжички от плодовете и останалата част от сока. 

Украсете с листенца мента. Може да ги охладите чийзкейка за поне час, но може да ги консумирате веднага. 


 

0 Comments