Спанчено руло с варени яйца е леко пролетно ястие и чудесна идея, как да оползотворите останалите ви сварени яйца от Великден. Вкъщи всички го одобриха, затова реших да го споделя и с вас.


Вегетарианска версия на руло Стефани, без глутен. Основа от варени картофи и спаначено пюре, в съчетание с пресни зелени подправки. Сварените яйца в средата чудесно подчертават спаначения вкус. 


Спаначено руло с варени яйца е свежо зелено ястие, което е лесно за приготвяне. Опитайте с лъжица цедено кисело мляко или заквасена сметана. 

 
Продукти: 

(за 4-6 порции)

700-800г картофи (3-4 средно големи картофа)
100г пресен или замразен спанак *
1-2 с.л. зехтин
1 яйце
3 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън (по желание)
2-3 стръка джоджен/мента и/или магданоз (по избор)
60г краве/овче сирене или кашкавал (по избор)
3 сварени яйца
царевичен грис (или галета)
1 с.л. настъган пармезан или друг твърд кашкавал по избор
сол
черен пипер
 
* по желание, може да сложите повече спанак, за още по-наситен вкус и цвят. 
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Измийте и подсушете листата спанак. 
 
Нарежете лука и чесъна на ситно. Подправките също.
 
В дълбок тиган с малко зехтин, сипете лука и чесъна. Разбъркайте ги и добавете спанака. Похлюпете с капак, намалете огъня и задушете за 2-3 минути. Разбъркайте и ако има останали незадушени листа, продължете да готвите още 1-2 минути. 
Свалете спанака от котлона. Прехвърлете го в чиния/купа да се охлади, след което го пасирайте, до каша. 
Ако ползвате замразен спанак, може директно да го сложите в тигана и да го оставите да се размрази, и леко да се задуши.
 
Обелете картофите и ги нарежете на едри парчета. Залейте ги с вода, така, че да ги покриете. Сложете 1 ч.л. сол и ги сварете, докато омекнат. 
 
Отцедете водата и с помощта на пресата за картофи ги пресовайте, като за пюре. Не ползвайте миксер или пасатор, за да не ви се получи лепило. 
 

 
Добавете спаначеното пюре към картофите, яйцето, свежите подправки, сол, настърганото сирене, черен пипер и разбъркайте, докато получите хомогенна смес. 
 
Обелете сварените яйца. 

Вземете правоъгълна кексова форма, която да ползвате, като подложка, за да оформите рулото, по-лесно. За тези продукти, формата ви не трябва да е по-дълга от 20-22см. 
 
  

Покрийте формата с по-голямо парче хария за печене, леко поръсете дъното с царевичен грис или галета и сипете половината спаначена смес.


 
Разпределете яйцата и покрийте с останалата спаначена смес. 
 

 
Завийте го с хартията. Оформете го, като руло и леко стегнете краищата на хартията. 
 
Прехвърлете го тава или го оставете в кексовата форма. 

Загрейте фурната на 190-200С. 

Изпечете рулото за около 30-35 минути. Извадете и проверете дали е стегнало. Ако е стегнало, внимателно го развийте от хартията, може да го извадите заедно с хартията от формата, ако ви е по-лесно. Поръсете го с малко царевичен грис или галета, настърган кашкавал и го върнете във фурната за още 10-тина минути, докато се запече отгоре. 

Извадете готовото руло и го оставете да се охлади. 

Сервирайте с млечен сос и прясна салата. 
 


 
 

0 Comments