Козунак с завладяващ аромат на шамфъстък, ванилия и къпини. Удивителна комбинация с контраст между сладкия крем и киселия плод. Ако никога не сте опитвали тази комбинация, сега е точния момент. 

Мек, топящ се в устата козунак с прекрасен и ароматен крем от шамфъстък и тънка хрупкава коричка. Какво му трябва повече на човек?  

Вкъщи много обичаме шамфъстък и често го ползвам както в солени ястия, така и в сладки. Скоро ви показах, как да си приготвите паста от шамфъстък лесно и бързо в домашни условия. Част от тази паста ще ползвам в днешната рецепта.

Меко, ефирно тесто и изпълнено с вкус, на което трудно може да устоите. Поредната рецепта на Мейтар Хомски, която влезе в графата любими рецепти у дома. 

Къпините в средата на всеки охлюв не са задължителни, но толкова добре си хармонират и партнират с крема от шамфъстък, че не бих ги пропуснала. Ако нямате къпини, може да ги замените с замразени/пресни вишни или малини.


Тестото в тази рецепта е разкошно. Много лесно за работа. Много точни продукти и пропорции, втасване в хладилник. А готовите козунаци са неустоими. 

Плънката може да замените с друга по ваш избор. Също и оформянето, но това е много лесно. Може да ги направите в кръгла или правоъгълна тава, или да ги изпечете самостоятелно с повече коричка. От дозата може да приготвите два козунака или един козунак и няколко козуначени охлюва.

Част от козунака или готовите охлюви може да замразите, като ги приберете в чист найлонов плик за фризер, добре затворен. Така ще имате под ръка бърз вариант за закуска, при нужда. 

Когато решите да ги ядете имате два варианта. Първият е да ги оставите в хладилника за няколко часа да се отпусне тестото, а другия е директно от фризера да ги стоплите във фурната на 150С, функция вентилатор за 5-10 минути. Стават, като току що изпечени. 😋


По-долу в рецептата съм ви дала два варианта на плънка, и двата са с шамфъстък, но единият е с бял шоколад, а другия с краве масло. И двете плънки са много вкусни и близки на вкус.


Продукти:
 
За тестото: 
420г бяло брашно тип 500
7г суха мая (21г прясна) (Аз сложих 5г суха мая)
70г кристална захар
200г прясно мляко 
1 яйце М (50г)
пръчка ванилия или 1 ч.л. ванилов екстракт
3г сол
85г краве масло 
 
За оригиналната плънка:
100г меко краве масло
щипка сол
60г пудра захар
75г смлян шамфъстък (на брашно)
75г бадемово брашно
1/2 ч.л. ванилов екстракт
 
За моята плънка: 
150г бял шоколадов кувертюр
40г краве масло 
20г пудра захар
70г смлян шамфъстък на брашно 
1/2 ч.л. ванилов екстракт
 
За украса:
100г замразени или пресни къпини (малини или вишни) 
 


Начин на приготвяне: 
 
Извадете маслото, което е за тестото поне 1 час по-рано от хладилника.  

В купата на миксера сипете брашното, захарта, маята. Разбийте леко яйцето в купа, добавете към него студеното мляко и ванилията. 
Постепенно ги добавете към сухите съставки, заедно със солта. Отначало тестото ще ви се стори по твърдо, но не добавяйте никаква течност към него.
Месете 10-тина минути на 1-ва степен, докато се оформи добра глутенова мрежа и започнете да добавяте на части мекото масло. 
Месете още 10-15 минути, докато тестото поеме всичкото масло и се получи гладко, меко и еластично тесто. Последните 2-3 минути от измесването увеличете скоростта на 2-ра или 3-та, за да се измеси хубаво тестото. 
 

Оформете го на топка и го сложете в намазана с малко олио купа или кутия. Покрийте с капак и оставете тестото на стайна температура за 30-60 минути. Важно е да започне процесът на втасване, преди да го сложите в хладилника да нощува. Като се надигне леко тестото, например до средата на кутията (купата) го приберете в хладилника за 12 часа или една нощ. 
 
📌Втасването в хладилника помага на тестото да се развие вкусът му, да се стабилизира маслото и много лесно разточване в последствие. 


На следващия ден си пригответе плънката. 
 
Разтопете маслото, до консистенция на помада или го оставете за няколко часа на стайна температура. Добавете пастата от шамфъстък, ванилията, солта и разбъркайте. 
 
Пресейте пудрата захар, добавете я заедно с брашната от шамфъстък и бадем. Разбъркайте добре, до получаване на хомогенна гъста паста. 
 

Ако решите да пробвате моята плънка, разтопете белия шоколадов кувертюр на водна баня, заедно с маслото. Добавете му пастата от шамфъстък, захарта, ванилията и брашното от шамфъстък. Объркайте добре. В нея има по-малко захар, защото в белия шоколад има захар, която компенсира.  
 

Извадете тестото от хладилника и директно го разточете на голям правоъгълник с размери 48х45см. 
Намажете с пастата 2/3 от площта (32х45см), като имате предвид, че долната страна е по-късата т.е 45см. 
Сгънете тестото на три. 
 

 
Разрежете го на 15 ленти с размери 3х16 см. (аз не успях да изрежа толкова ленти, при все, че спазих размерите на листа, затова при мен излязоха 11 ленти по 3см.)
 

В средата на всяка лента направете 1 или 2 вътрешни разреза с дължина около 12-13см. 
 

Хванете всяка лента и я издърпайте с две ръце. 
 


Осучете я около себе си
 

и навийте на рула или охлюв. 

Пригответе си тава с диаметър 30-34см.
📌(Този размер тава ще ви е достатъчен, ако правите цялото тесто в кръгла форма. Ако искате да го разделите на два по-малки козунака, тогава ви трябва кръгла форма с диаметър 22-26см и още една правоъгълна, като за кекс. Може да го направите в две по-малки кръгли или две правоъгълни. Изцяло по ваш избор.)
 
Постелете дъното и стените на формата с хартия за печене. 

Наредете охлювите в тавата, като оставите по малко място между тях. 
 

Покрийте ги с найлон или памучна кърпа и ги оставете да втасат, докато удвоят обема си, за около час. 
📌Времето може да варира в зависимост от температурата в помещението. Ако температурата е под 22С, ще му трябва повече време за да втаса, ако е над 26С, по-малко. 
 
📌Ако искате може да ги направите на отделни рулца(охлюви), за целта вземете голяма и плитка тава, като тази от фурната, постелете я с хартия за печене и наредете рулцата в нея, като оставите малко повече място помежду им. 

Загрейте фурната на 170С. 
 
Намажете отгоре тестото с разбито яйце или с прясно мляко (моите са само с мляко). 
 
 
 
В средата на всеки охлюв сложете по една замразена къпина (малина или вишна). Директно от фризера, не ги размразявайте предварително!

 
Изпечете ги за около 35-40 минути, до златисто и готовност. 

Извадете ги от фурната, охладете ги на решетка и ги поръсете с пудра захар, по желание. 
 






0 Comments