Шоколадов козунак е истинска наслада за всички любители на шоколада и не само. Много мек, с богат аромат на шоколад, на конци. Разкошен десерт, нарязан на филийки и напоен с мляко, или още по-добре намазан с воал от лешников крем или портокалов мармалад. 😘😋


Ако никога не сте опитвали шоколадов козунак, със сигурност ще ви хареса. Толкова е мек и пухкав с наситен шоколадов аромат. Прекрасен козунак! Никога не бях правила такъв, но останах очарована от вкуса и мекотата.

По желание, може да оформите тестото като плетеница, а вътре да сложите плънка от течен шоколад, орехи, бял шоколад или друга по ваш избор.

Да не забравя най-важното, може да се запази мекичък до 3 дни, съхранен в найлонов плик на стайна температура. По желание може да го замразите, като го сложите в найлонов плик. След това го вадите в хладилника за няколко часа и си имате прясно изпечен козунак. 

Продукти:  
(за 1 козунак, около 600г)
 
150г бяло силно брашно, тип Манитоба или за баница
130г обикновено бяло брашно, тип 500 или 00 универсално (не за пица)
20г тъмно какао
3г суха мая (9г прясна мая)
1 яйце М (50г)
100г кисело мляко 
60г прясно мляко 
100г кристална захар 
щипка сол
30г краве масло, на стайна температура 
100г шоколадов чипс (аз използвах шоколадови парченца от Лидл)
 
1 яйце за намазване
 

 
Начин на приготвяне: 
 
В купата на миксера сипете брашната, какаото, захарта и маята. Разбъркайте с бъркалка, колкото да се смесят добре. 
В мерителна купа сипете млеката, щипката сол и яйцето. Леко ги разбъркайте. 
 
Добавете ги към сухите съставки и започнете да месите на ниска скорост. Отначало може да ви се стори, че е леко сухо тестото, но това не трябва да ви притеснява. Постепенно ще се отпусне и ще стане идеално. След, като тестото се омеси добре за поне 8-10 минути, добавете мекото (но не разтопено!) масло и продължете да месите, докато се получи гладко, нелепнещо и еластично тесто. Последните 2-3 минути може да увеличите скороста на миксера с 1 степен. Цялото месене отнема около 18-20 минути. 
 


Оформете тестото на топка и го сложете в купата на миксера (или друг съд) да втаса, като го покриете добре, за да не изсъхне повърхността. 
Оставете го на стайна температура за около час-два, докато удвои обема си. При мен втаса за около час и половина. 
 

 
Пригответе си правоъгълна тава с размери 20х10см (размерите се измерват на дъното на формата, не отгоре). Облечете я с хартия за печене и я намажете леко с мазнина на дъното. (не е задължително).
📌Ако нямате такава, а имате стандартна кексова форма, която е към 25-27см х 7см. може да разрежите тестото на 4 части и да направите 4 рула, вместо 3, съответно малко по-тесни. 👇

Изсипете тестото на плота и го разделете на три равни части. 
 


Оформете на топка всяка от трите части и ги покрийте с найлон, за 10 минути да си почине тестото. 
 


След това вземете първата топка и с помощта на точилка я разточете в едната посока, да се получи елипса с дължина около 20см. 
 


Поръсете малко от шоколадовия чипс върху повърхността. 
 


Сгънете дясната страна към средата. 
 


След това прегънете към средата лявата част, като леко препокрие дясната. 
 


С точилката смачкайте лентата и я разточете, така, че да се получи правоъгълник с приблизителни размери 7-8см х 20-22см. 
 


Поръсете пак с малко от чипса. 
 


Навийте на хлабаво руло. 
 

 
 
 
Наредете рулцата в тавата. 
 
 
 
Покрийте тавата с найлон/стреч фолио и кърпа и оставете на стайна температура, за около час (може и малко повече) да си удвои обема. Когато тестото почти стигне до горния край на формата е готово за печене. 
 


Загрейте фурната на 180С. 

Разбийте леко едно яйце и намажете повърхността на тестото. По желание може да поръсите с кафява захар, какаово гру или захарна гранела. 

Изпечете за около 35-40 минути. 

Извадете от фурната, извадете внимателно заедно с хартията от формата и го оставете на решетка да се охлади. 
 




2 Comments

Галя said…
Здравей Мими! Тази година правих Великденската козуначена плитка, Румънското козуначено руло(за него вече ти разказах) и Традиционния козунак с прясно мляко(не с дълго втасване). Точно за Великден мислех да приготвя този шоколадов, но сега се замислих, че май няма да стигне един и сега съм в недоумение кой да направя. Мога да споделя, че всички ми се получиха много добре(как да не се получат при такива подробни обяснения). Може би с много малко напред в класацията води традиционния козунак и днес му е четвърти ден и още си е мекичък. Ако имаш време дай ми, моля те идея с колко да увелича продуктите за шоколадовия козунак, че не смея сама да вземам такива решения.❤️❤️❤️
Maria said…
Здравей Гале! Много благодаря, за високата оценка, която ми даваш! ❤️

Дозата за шоколадовия козунак е за 1 брой, около 600г, като обем. Има общо правило, за обема събираш всички продукти и получаваш крайното тегло на продукта. Може да има 5-10% разлика, защото все пак при печене се поизпаряват течностите, но си е ок, като ориентировъчна мярка.
За количествата, прецени колко козунака искаш. Този го пекох в една правоъгълна тава за хляб. Тя е като кексовите, но малкооо по-широка. Ако кексовите са 7-8см широки, моята е 10см. Така, че тази доза, която съм дала може да я изпечеш в стандартна кексова, с размери 25х7см. Може да го оплетеш на плитка. Аз мисля така да го направя сега за Великден.
Ако искаш да направиш два такива козунака, умножаваш всички продукти по 2, т.е удовяваш ги. Ако искаш да направиш един по-голям, но не чак два големи, тогава най-лесно е да разделиш продуктите на половина и да ги умножиш по 3. Така ще получиш доза и половина. Дано стана ясно от обясненията ми.
Поздрави и светли празници ти желая! Ще чакам да споделиш отзиви от този козунак. ❤️