Вече знаете колко обичам финансиери. Освен това често ми остават белтъци, от приготвянето на различни кремове, а финансиерите са най-лесния начин да ги оползотворя на вкусен десерт. 

Така се роди днешния ми много вкусен експеримент. Сочни, ароматни и разкошни на вкус кексчета за закуска или следобеден брънч.

Преди два дни се озовах с много белтъци и най-естественото нещо, беше да направя финансиери за закуска. Този път, обаче реших да пробвам нов вкус, ей така за разнообразие. 

Много обичам шамфъстък и затова не ми беше трудно решението, че ще заменя класическото бадемово брашно с такова от шамфъстък. За повече свежест и сочност реших да добавя малко горски плодове, а още повече, че един голям пакет ми заема място във фризера и все го побутвам насам натам. 

Използвах силиконова форма за мини саварини, в която реших, че ще се получат добре, но вие може да ги направите във форми за мини гугелхоф или обикновени за мъфини. Важното е да не ги пълните прекалено много, защото се надуват по време на печенето. 


Продукти: 
(за 6-8 броя) 
 
110г белтъци (4 броя)
70г брашно от шам фъстък (или смлени печени ядки шамфъстък) 
20г бяло брашно
50г пудра захар
20г мед
70г краве масло 
100г горски плодове пресни или замразени (боровинки, касис, малини, къпини)
 
20-30г печен шамфъстък (за украса) 
 

 
Начин на приготвяне: 

Сложете кравето масло в малка касерола. Загрейте го на котлона и го гответе на средно силен огън, докато започне да покафенява и да мирише приятно на ядки. Свалете го от котлона и го оставете да се охлади.
 
💡Това масло се нарича "лешниково масло", заради характерния му цвят и аромат. То е основата на финансиерите. 

В купа смесете сухите съставки. Може да ползвате готово брашно от шамфъстък, но аз предпочитам да си смеля сама, като ползвам печени и белени ядки, без сол. Става много бързо в чопъра. Така оставят и по-едри парченца, които дават допълнителна текстура и вкус на финансиерите. 
 


Сложете белтъците в купа и леко ги разбийте с бъркалка, колкото да се разпенят. Не е нужно и необходимо да се бъркат много или да се ползва миксер. Към белтъците прибавете топлото лешниково масло, което може да прецедите, ако желаете, но аз предпочитам да сложа и леко загорелите частици масло, защото дават толкова вкус и аромат. 

Добавете лъжицата мед и разбъркайте. След това прибавете сухите съставки и леко разбъркайте, колкото да се смесят. Сместа изглежда доста рядка, това не трябва да ви притеснява в никакъв случай. Като престои в хладилника, маслото я стяга и става с правилната консистенция. 

Може да я прехвърлите директно с купата, в която сте разбъркали съставките и покрита с фолио за свежо съхранение, но аз предпочитам да я прехвърля в еднократен пош, който затварям отгоре и на сутринта само срязвам крайчето отдолу. Така по-лесно се разпределя сместа по гнездата за печене. 
 

💡 Еднократни пошове продават във всички магазини за домашни потреби и от тия за левче. Има различни като качество, но за целта на финансиерите, всички вършат работа. Ако нямате еднократни пошове, може да изсипете сместа в торбичка за фризер от 1 литър, да завържете края отгоре, за да не изсъхва сместа (също да не се излее) и така да я съхраните в хладилника. На сутринта, отрязвате едното ъгълче и все едно имате пош. 😁

Прибрете сместа в хладилника за поне 6 часа, но най-добре за една нощ. 
Винаги приготвям сместа за финансиери вечер и я прибирам в хладилника. Сутрин само загрявам фурната, а през това време разпределям сместа във формите за печене. Така за 30 минути имам вкусна и топла закуска. 
 
Загрейте фурната на 180С, без вентилатор.
 
На сутринта намажете леко формичките с олио (най-добре, ако имате спрей). Сложете съвсем малко, дори на силиконова форма, така се отлепват и измиват по-добре формите след това. 
 
На дъното на всяка форма сложете няколко плодчета. Аз подбрах малки цели плодчета касис - червен и черен, боровинки и няколко малини, от пакета със замразени горски плодове. 
 

 
Отгоре върху плодовете разпределете сместа за финансиерите. 
 

 
Изпечете в предварително загряла фурна, за около 25-30 минути. По време на печене, някои от плодчетата може да се разтекат и да излязат от горната страна. Не се притеснявайте, ще се изпекат добре. 

Извадете формата от фурната и я оставете за 5 минути да се охлади, за да не изгорите, докато вадите кексчетата. 

Извадете ги с помощта на силиконова копатка или шпатула, обърнете ги върху решетка да се охладят. 

Сервирайте ги.
 


0 Comments