Бърза,  лесна и здравословна рецепта. Не изглежда много фотогенично, но пък е толкова вкусна!

Този селски пай се приготвя от пълнозърнесто брашно и тесто, което италианците наричат "лудо". Лудото тесто е бързо за приготвяне и се състои само от брашно, вода и малко зехтин. А защо "лудо"?, Защото се оформя лесно, достатъчно еластично е и се поддава на оформяне.


На практика това е банично тесто, но в случая е изцяло от пълнозърнесто тесто, което го прави една идея по-здравословно и полезно, най-вече заради съдържанието на фибри. 

За да се получи достатъчно еластично тесто от пълнозърнесто брашно, на помощ идва оцетът. По-долу съм написала как действа. 


Плюсовете на това тесто са, че може да се приготви от всеки, дори никога да не сте месили. Не втасва, еластично е, подава се лесно на разточване, а след изпичане е хрупкаво. 

Може да го напълните с плънка по избор, но днес ще го направим със зеленчуци, песто дженовезе и краве сирене. Чудесна и лека комбинация, подходяща и за вегетарианци. 
 


Продукти: 
(4 порции)
 
За тестото: 
250 г пълнозърнесто брашно
140 г студена вода
1 с.л. бял винен оцет (аз сложих ябълков) 
1-2 с.л. зехтин (около 10-20г)
5г сол
 
За плънката: 
1 тиквичка
1 патладжан
3 червени или зелени чушки 
10-тина чери доматчета
2-3 сварени картофа (по желание)
2 с.л. песто дженовезе
100-150г краве сирене 
1 с.л. сушена мащерка/риган или босилек
2с.л. зехтин 
няколко листа босилек

За намазване: 
2 с.л. зехтин
1 с.л. прясно мляко 

 
 
Начин на приготвяне: 
 
В купа сипете брашното, солта, водата и оцета. Започнете да месите и добавете зехтина. Омесете меко и еластично тесто за около 8-10 минути. Ако го месите на ръка, го месете малко по-дълго време. 

💡Традиционно баничното тесто се прави със силно брашно, с повече глутен, което позволява на тестото да се разточи по на тънко, без да се скъса. Тук обаче правим тестото изцяло от пълнозърнесто брашно, което не е с толкова глутен, затова добавяме лъжица оцет. Тя действа като подобрител и прави тестото по-силно. 
 

Намаслете леко тестото, оформете го на слескана питка и го сложете в чиния. Покрийте го със стреч фолио и го оставете да почине за 30-60 минути.

През това време си пригответе плънката. 

Измийте, подсушете и нарежете зеленчуците на резени или парчета. 

Зашържете ги на силен огън с малко зехтин в голям тиган. Разбърквайте ги периодично, хем да се позапържат, хем да се задушат, за не повече от 5-6 минути. 

Пригответе си тава с диаметър 26-30 см. 
 
Загрейте фурната на 200С. 

Разделете тестото на две части, като едната е малко по-голяма от другата. 
 


Леко набрашнете работния плот и сложете по-голямата част. Разточете на кръг с диаметър малко по-голям от тавата, в която ще печете пая. 
 


Внимателно го прехвърлете в тавата, която сте намазали с краве масло и оставете краищата на тестото да висят извън формата. 

Намажете дъното на тестото с 1 с.л. песто. 
 


Разпределете отгоре останалите зеленчуците, поръсете ги с 1 с.л. песто. 
 


Завършете плънката със сиренето, като го натрошите на ситно с пръсти. Поръсете с малко ароматни подправки, като мащерка, риган или босилек. 
 


Разточете втория лист тесто на тънко, с диаметър колкото е диаметъра на тавата. 
 


Прехвърлете го върху плънката и леко опънете краищата към краищата на долната кора. Прищипете ги заедно и ги завийте навътре. 
 

 
Смесете зехтина с прясното мляко, докато се емулсират добре и с четка намажете горната кора на пая и завитите краища.  

Изпечете за около 40-45 минути, до златисто. 

Охладете.
 

 
Разрежете на 4 порции и сервирайте. 
 


0 Comments