Прекрасно ризото! Ако обичате морски дарове, задължително го пробвайте. Приготвянето му е супер лесно, а толкова вкусно и ароматно. 

Съчетанието на песто дженовезе с морски дарове, може да ви изглежда леко странна, но повярвайте комбинацията е разкошна. Толкова добре балансирано на вкус ризото не бях яла отдавна, а знаете, че съм любител на този тип ястия. 

На всичко отгоре както повечето ризоти е много лесно за приготвяне, особено, ако ползвате бланширани и изчистени скариди. 

Продукти: 
(за 4 порции)

320г ориз Арборио или Карнароли 
1 глава лук
1 скилидка чесън
100мл бяло вино 
800мл зеленчуков бульон (или вода) 
350-400г скариди (сурови, замразени или бланширани)
3 с.л. песто дженовезе 
зехтин
няколко листа босилек (по желание)
 


Начин на приготвяне: 
 
Подгответе си скаридите. Ако сте взели сурови, тип Ванамей ги почистете от външната обвивка, махнете им главите и внимателно издърпайте с върха на остър нож черната вена, която е от външната страна на скаридата. Измийте ги и ги отделете в чиния. 
Ако сте взели замразени почистени скариди ги оставете да се размразят на стайна температура. 
Ако сте взели охладени бланширани скариди ги почистете по съшия начин, като суровите. 
 
Разликата между първите (суровите) и другите вида скариди е само във времето на приготвяне, но разликата е няколко минути. 

Обелете и нарежете на ситно главата лук и скилидката чесън. 
 


В тигана, в който ще приготвяте ризотото сипете 1 с.л. зехтин и скилидката чесън. Добавете скаридите и ги запържете за 2-3 минути, ако са вече бланширани и 5-6 минути, ако са сурови. Суровите, при контакт с топлината ще станат розови. Разбъркайте ги. 

Изсипете ги в чиния, заедно със соса, който са си пуснали. 

В тигана сипете 3-4 с.л. зехтин и лука. Разбъркайте го и го запържете за 1-2 минути на средно силен огън. 

Добавете ориза и разбъркайте. Усилете огъня и бъркайте за 1-2 минути, докато леко започне да се запържва ориза, но без да си променя цвета. 

Изсипете виното и изчакайте да се поизпари алкохола за няколко минути на силен огън. 

След като оризът поеме виното, започнете постепенно да добавяте горещия бульон или вода, като сипвате средно по 1/2 ч.ч течност и разбърквате периодично. 
 
📌Ризотото се готви на силен огън, като се сипва течността периодично и се бърка интензивно, докато се сготви, но не трябва да се преварява. Идеалното ризото е в средно съотношение 1:3, т.е към една чаша ориз Арборио или Карнароли се добавят 3 чаши течност + виното. Разбира се съотношението леко може да варира в зависимост от конкретната рецепта, но това е общото правило.

Когато оризът е почти готов, добавете скаридите, заедно с течноста им. Разбъркайте. 

Като поеме течността и на скаридите, опитайте ориза и ако е готов и усещате съвсем леко твърди зърната изключете котлона и добавете пестото. Разбъркайте. 

Сервирайте в чинии с няколко листа пресен босилек.  
 

 

0 Comments