Пъстърва с ароматно масло е много вкусно основно ястие. Лесна, бърза и здравословна рецепта, подходяща за вечеря с приятели или семеен обяд.

Онзи ден купих четири пъстърви и се чудех как да ги приготвя набързо за вечеря. Тогава моят мъж ми даде идея, да ги сложа в тавичка и да ги покрия с микс от пресни подправки и краве масло. Много ми хареса предложението, а 30 минути по-късно хапваме много ароматни и хрупкави пъстърви. 


Препоръчвам идеята и на вас, защото е лесна и много вкусна. Ароматното масло, може да си приготвите предварително с обикновено краве масло, като го разтопите на стайна температура и добавите към него ситно нарязани пресни подправки. Увийте го в алуминиево фолио или в неговата опаковка. Съхранявайте в хладилник няколко дни. Това масло е чудесно както за печена риба, така за пържоли на скара или печени картофи. 


Продукти: 
(за 4 порции)

4 пъстърви
100г краве масло
1/2 лимон
микс от пресни подправки (магданоз, риган, мащерка, розмарин, салвия)
сол и черен пипер
зехтин


Начин на приготвяне:

Оставете кравето масло на стайна температура за час. Нарежете подправките на много ситно и ги добавете към мекото масло. Прибавете 1 ч.л. сол и малко прясно смлян черен пипер. Объркайте добре сместа. По желание, може да приберете маслото в хладилника да стегне, ако имате време.

Загрейте фурната на 200С. 

Почистете и измийте пъстървите. Подсушете ги добре с домакинска хартия. 

Наредете ги в тавичка, покрита с фолио или хартия за печене. 


Намажете ги добре отвън и отвътре с ароматното масло. В средата на всяка риба сложете по 1-2 тънки резена лимон. 


Изпечете рибата за около 20-30 минути, с вентилатор, докато леко се запече кожата отгоре. 

Сервирайте с прясна салата и полейте всяка риба с разтопеното масло останало в тавичката.  

0 Comments