Скоро ви запознах с една превъзходна американска класика - Пиле Марбея. И както ви обещах по рано, ще ви покажа и ориенталската версия на пиле Марбея, а именно тази на известния, харизматичен шеф готвач и автор на много книги Йотам Отоленги. 

Както всяка рецепта на Отоленги и тази е лесна, но страшно вкусна. Всъщност историята ми с пиле Марбея, започна именно с рецептата на Отоленги. След като я прочетох и видях, че той често я приготвя за приятелите си, реших, че трябва много да си струва. 

След това прочетох рецептата и видях, че пилето се маринова между 24 и 48 часа в подправките. Уау! А като прочетох какво се слага в маринатата, вече бях сигурна, че ще се получи страшно вкусно. Фурми, риган, дафинов лист, маслини, каперси, зехтин, вино. Все аромати, които те отнасят директно на южния бряг на Средиземно море, в страните от близкия изток. 

Е реших да заложа първо на класическата рецепта, първоизточника, на който той се е базирал, за да мога да  направя сравнение между двете. И не сгреших. И двете рецепти са прекрасни, с богат вкус и в същото време толкова лесни за приготвяне. Идеално! 

Две съставки се открояват в рецептата, и които ѝ придават характер - пресен риган и сироп от фурми. Съвет ми е да не ги заменяте. Пресен риган винаги може да намери в големите супермаркети в саксия, ако нямате вкъщи. А сироп от фурми има в биомагазините и в магазините за подправки. Моят го бях взела от една тематична седмица в Лидл. 

Продукти: 
 
4 цели пилешки бутчета 
3-4 скилидки чесън
10г сух риган (за маринатата)
5с.л. винен оцет
3с.л зехтин
100г зелени маслини, без костилки
60г каперси (1 малко бурканче, заедно със сока)
100г сушени фурми, без костилки
2 дафинови листа
100мл бяло вино 
1 с.л. сироп от фурми
сол и черен пипер
 
няколко стръка пресен риган и магданоз за украса 


Начин на приготвяне: 

Сложете бутчетата в дълбока купа. Аз използвах цяло пиле, което нарязах на порции. 
 
📌Ако ще ви е по-удобно, може да сложите пилешкото месо директно в стъклена или керамична тавичка, в която ще го печете след това. 

В купичка смесете ситно нарязания чесън, оцета, зехтина, подправките, маслините, фурмите, каперсите и половината бяло вино. Разбъркайте да се смесят добре съставките и полейте месото. Масажирайте месото, така, че маринатата да стигне навсякъде. 
Покрийте купата(тавата) със свежо фолио и я приберете в хладилника за 24 - 48 часа. 
 
 
На следващия ден, загрейте фурната на 170С. 

Прехвърлете месото, заедно с маринатата в тавичка, за печене. 

От останалото вино и сиропът от фурми направете средно гъста смес. Полейте с нея парченцата месо. Така като се изпекат ще се получи една страхотна златиста, хрупкава и леко сладка кожичка! 

Печете за около час- час и половина, до готовност. Набучете с вилица, за да проверите дали е сготвено пилето.
 
След като ги извадите от фурната ги поръсете с малко пресен риган и магданоз. 
 
Сервирайте, като полеете месото със соса. 
 


Източник: Simple - Yotam Ottolenghi

0 Comments