Мислех си да се спра със сладките за момента, но при вида на тези хрупкави, маслени бисквити от Нант, с красивата златиста глазура не издържах. 

И добре, че са ми слаби нервите, защото щях да изтърва доста. Прекрасна бисквита! Хрупкава, но топяща се в устата, с лек маслен вкус и с богат аромат на ванилия, и кафе. А какво ще кажете за прелестната глазура? 


И понеже споменах кафе искам да ви успокоя, че се слага супер малко, просто за цвят на глазурата, а след изпичане остава само лек аромат. Така, че дори децата ви да похапнат, не мисля, че е ще проблем. Предполагам знаете, че кофеинът е водно разтворим. Т.е колкото по-малко кафе има в чашата, толкова по-малко кофеин има и обратно. Ако пиете дълго кафе, ще поемете три пъти повече кофеин, отколкото в една малка чаша италианско еспресо. 

Но, ако все пак е притеснявате, може да сложите безкофеиново кафе, а сладките си заслужават да ги опитате. 


💡Освен това установих, че това тесто е много подходящо както за бисквити линцер, така и за бисквити с печат, защото запазва добре формата си при печене.  


Продукти: 
(за около 20 броя бисквити) 

120г краве масло
120г пудра захар (аз сложих 70г, но ако обичате много сладко, сложете колкото е по рецептата)
1 яйце М (50г)
1г сол (1/2 к.л.)
1 шушулка ванилия (или 1 ч.л. ванилов екстракт)
260г бяло брашно 
5г бакпулвер (1/2 пакетче)
 
За глазурата:
1 жълтък
20мл еспресо ристрето (т.е късо) 
 
💡Вместо еспресо, може да направите смес от 4г инстантно кафе + 20мл гореща вода 


Начин на приготвяне: 
 
Извадете кравето масло от хладилника, нарежете го на кубчета и го сложете в купа. Оставете го на стайна температура за 2 часа, за да омекне добре. 
 
Сипете брашното в купа, заедно с бакпулвера и ги пресейте. 
 
В малък съд разбъркайте яйцето със солта. 
 
Пригответе си глазурата. Направете едно късо кафе еспресо, около 20мл ви трябват. Оставете го да се охлади за 10-15 минути и добавете към него 1 жълтък. Разбъркайте, за да се емулгира добре сместа и я отделете настрана. 
 
Към мекото масло добавете пудрата захар и ванилията. Разбъркайте енергично със силиконова шпатула. 

Добавете яйцето и разбъркайте. 

Прибавете на 2-3 приема брашното, като след всеки прием разбърквате добре. Накрая доомесете леко на ръка, докато се получи меко и хомогенно тесто. 

Ако имате силиконова бъркалка на планетарния миксер, може да объркате тестото с нея. 
 


Вземете лист хартия за печене, леко го набрашнете в средата и сложете тестото. Оформете на правоъгълник и завийте в хартията. 
 

 
Приберете го в хладилника за час или във фризера за 30 минути. Внимавайте само да не го забравите. 😁 Трябва да се стегне, но не чак да се чупи от твърдост. 
 
Набрашнете хартията и тестото и го разточете на лист с дебелина 4мм. 
 
Загрейте фурната на 180С без вентилатор, или на 160С с вентилатор. 
 
Вземете кръгла формичка за сладки с диаметър 6-7см и изрежете кръгове. Моите са с Ჶ6.5см. С този размер излизат 20-22 броя сладки. Може да ги направите квадратни или правоъгълни, пак ще станат ефектни. 

 
Наредете ги върху добре намаслена тава (върху хартия за печене или силиконова подложка за печене), като оставите по-малко място между тях.  Ако искате да ги съберете в една тава, трябва да е 40х35см поне. Тавата от фурната ще ви свърши работа. (Аз ги пекох в две тави).
 
С четка намажете повърхността на сладките. 
 

 
Вземете една вилица. Със зъбите ѝ, като натискате леко направете декоратични ивици на кръст. Може да не се пресича в средата кръста, а да е леко изместен встрани. Може да нарисувате и други форми, извити линии, мрежа или каквото друго ви хрумне. 
 

 
💡Чудесно се получава, като ефект, да намажете малко глазура върху печати. Така формичката изпъква по-добре. Добавила снимка на снежинки с печат, по този начин. В този случай глазурата се нанася след като е направен печатът върху тестото. 



Изпечете ги за около 13-15 минути, до златисто кафяво. Наблюдавайте ги и като видите, че страничните им краища им се зачервяват леко ги извадете. Отдолу трябва да са съвсем леко розови.
 
Охладете ги на решетка. 
 
Може да се съхраняват 20-30 дни, в плътно затворен контейнер. 
 

 
Източник: French Pâtisserie - Master Recipes and Techniques from the Ferrandi School of Culinary Arts
 

2 Comments

Federica Simoni said…
ma che meraviglia questi biscotti!!! 💖💖
Maria said…
Grazie mille! Un abbraccio!