Есента, със своите кехлибарени цветове, свежия въздух изпълнен с аромати и падналите листа, ни кара да мислим за топла и сгряваща душата комфортна храна. 

Тази пълнена тиква с уханно гъбено ризото точно такава -  идеалното ястие за уютна есенна вечер в компанията на любимите хора. Семплa, но много вкуснa и подходящa както за семейството, така и за по-изискани гости. 


Може да го направите като отделни порции, както съм ви показала или да го поднесете в голяма тиква за цялото семейство. Зависи каква тиква ще намерите на пазара. 
На мен любимите ми малките и много вкусни тикви Хокайдо, но ако не намерите такива и други сортове ще ви свършат работа, за да приготвите това вкусно гъбено ризото с тиква.

Продукти: 
(за 4 порции)
 
2 малки тикви Хокайдо, Матилда или Самсон
150г ориз Арборио (1/2 ч.ч)
200г гъби печурки
10г сушени манатарки 
200мл вода
50г бяло вино
1 глава лук(или 2-3 стръка зелен лук)
2 скилидки чесън
400мл зеленчуков/гъбен бульон (или вода)
50г настърган пармезан
прясна мащерка
зехтин
краве масло 
сол 
черен пипер
 


Начин на приготвяне: 
 
Загрейте фурната на 200С. 
 
Кипнете 200мл вода в малка казерола. След като заври, добавете сушените манатарки и захлюпете с капак. Оставете ги за 30 минути да се рехидратират и да ароматизират добре водата. 
 
Измийте тиквите, срежете ги на две половинки и с помощта на лъжица ги издълбайте от семената и слузестата част около семките.
 
📌Ако не намерите малки тикви, може да вземете една голяма. Изрежете капаче, достатъчно голямо за да може оттам да извадите семената, изпечете я, а накрая я напълните с готовото ризото. 
 
Сложете половинките тиква в подходяща тава. Аз използвах две малки керамични тавички, в които ми се събраха по две половинки на една тиква. Вие може да ги наредите в голяма тава и четирите половинки, ако имате такъв размер.
Полейте ги леко със зехтин, сол и черен пипер.


Изпечете ги във фурната за около 30-40 минути, в зависимост от това, колко са големи тиквите и до готовност. 
Набодете с вилица тиквата и се уверете, че е добре сварена. Ако не е готова я оставете още малко във фурната. 
 


Докато се пече тиквата, пригответе гъбите с ориз. 
 
Обелете и нарежете лука и чесъна на дребно. Пригответе си ориза, виното и бульона(или водата).

Обелете гъбите и ги нарежете на парчета. Запържете ги в дълбок тиган с 1-2 с.л. краве масло, като ги бъркате енергично да се запържат леко. 
Добавете ситно нарязаните лук и чесън. Запържете ги за минутка, като ги разбъркате с гъбите. 
 


Прибавете ориза, разбъркайте за минута, леко да се запържи и добавете бялото вино. Изчакайте да се поизпари алкохола на силен огън. 
Прибавете манатарките, нарязани на парченца. 
 
Добавяйте бульона и водата от манатарките постепенно, като разбърквате периодично и готвите на средно силен огън, докато оризът абсорбира всичката течност и се свари, но без да е разварен.

Свалете ориза от котлона и изсипете отгоре му настъргания пармезан и го разбъркайте добре. 

След като тиквата се запече, с помощта на голяма лъжица издълбайте част от месото и го добавете към ориза. Разбъркайте, за да се смесят вкусовете, ще се получи сочен и кремообразен ориз. Добавете малко листенца прясна мащерка и разпределете ориза в половинките печена тиква. 

Украсете със ситно нарязан пресен лук, малко пресен зехтин и сервирайте с чаша бяло вино. 
 


Източник: https://www.maxi-mag.fr/cuisine

0 Comments