Тигровите финансиери са уникално вкусни малки кексчета с шоколадов чипс и шоколадов ганаш. Като голям привърженик на финансие, малки кексчета от белтъци, бадемово брашно и лешниково масло, постоянно съм в търсене и опитване на нови вкусове. 
 
Досега съм пробвала 5-6 варианта и всички са били много вкусни, същевремeнно са леки и чудесни за закуска или брънч. 


На този вариант подаднах в книгата на Сирил Линяк "La patisserie". Доста рецепти ми харесаха, но тази се открои. 

Отбелязах си я за изпълнение и веднага щом ми останаха малко повече свободни белтъци я приготвих. По-късно установих, че рецептата е доста популярна в интернет пространството, но за мен си беше нещо ново. 

Удобното е, че може да изпечете кексчетата веднага или да оставите тестото да пренощува, както при традиционните финансие, а на сутринта само да ги изпечете. Така ще имате прясно изпечена закуска, която със сигурност ще се хареса на всяко дете или възрастен. 


Вече няколко пъти ги приготвям вкъщи и всеки път свършват много бързо. Опитайте и някоя от предложените по-долу плънки, с които да замените шоколадовия ганаш. Така винаги ще имате различен вкус, с който да очаровате любимите хора. 

Както обикновено намалих количеството захар, защото се получава убийствено сладко, особено с добавения шоколадов чипс и ганаш накрая.  

Продукти: 
(за 6 броя)
 
150г белтъци (около 5 белтъка)
80г краве масло
50г бадемово брашно
55г бяло брашно
145г пудра захар (аз сложих 80г)
2г бакпулвер
1.5г сол
125г шоколадови капки (чипс) (аз сложих 100г)
 
За шоколадовия ганаш:
50г течна сметана 30-36%
50г тъмен шоколадов куверт 60+% 


Начин на приготвяне: 

Първо направете лешниковото масло. Сложете маслото в малка казерола или тенджера на слаб огън, докато се разтопи. Продължете да готвите още няколко минути, докато започне леко да покафенява и стане много ароматно. Свалете от котлона и оставете настрана да се охлади.
Прецедете го с цедка и го сложете в малка купичка.

Загрейте фурната на 180С, без вентилатор.

След това в купата на вашия робот(или в купа) сипете пудрата захар, солта, брашното, бадемовото брашно и бакпулвера. Разбъркайте леко и постепенно добавете неразбитите белтъци.

📌Може да разбъркате сместа и с метална бъркалка, на ръка.

Когато всичко се смеси, добавете охладеното лешниково масло.
Накрая прибавете шоколадовите капки. Разбъркайте. Сипете сместа в пош и я разпределете в малки форми за кекчета с дупка (куглоф) или във форма за саварини. Формите се напълват на 2мм под ръба.
Идеята е, че след изпичане и като се обърнат се получава дупка, която се напълва с шоколадовия ганаш (или друг пълнеж по избор).

Изпечете финансиетата за 20-25 минути, до златисто. 
 


Извадете ги от формите и леко охладете.

Пригответе ганаша. Загрейте сметаната на в малък съд, без да завира. Прибавете натрошения на малки парчета шоколадов кувертюр. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи и се получи гладък и хомогенен крем.
С помощта на лъжичка сипете в средата на всяко финансие по малко от ганаша. Охладете и сервирайте. 

📌Съвет: Може да си приготвите сместа вечерта, да я сложите в еднократен пош и да я оставите да престои до сутринта, в хладилник. На сутринта само я разпределяте във формите и печете. 


Варианти за плънка (вместо шоколадов ганаш)
 
🍩Нутела и натрошени лешници
 
🍩Ганаш от бял шоколад
 
🍩Ганаш от бял шоколад и шам фъстък
 
🍩Крем Тирамису (смес от маскарпоне, кафе и марсала)
 
🍩Алфахор (крем от дулче ди лече и кокос)  

🍩Лимонов крем

🍩Крем пралин и карамелизирани бадеми

🍩Чийзкрем
 

 
Източник: La patisserie - Cyril Lignac
 
 

0 Comments