Есента е сезонът на ябълките и идеалния момент да приготвите нещо вкусно за десерт. Като този есенен сладкиш с ябълки, изпълнен с аромати и текстури. С малко тесто и богата плънка от ябълки, орехи и стафиди. Истинско удоволствие за цялото семейство, идеален за наслада по всяко време на деня.


Наскоро ми се прияде сладкиш с ябълки, но исках да е повече плодове и ядки и съвсем малко тесто. Попаднах случайно на една рецепта, която изглеждаше точно както си го представях в главата. 
Веднага го приготвих, но уви, изобщо не се получи както ми се искаше. Всъщност, още докато го забърквах видях, че липсва мазнина, но реших, че ябълките ще го направят сочен и без олио. Да, ама не...вкусен беше, но се получи с много тесто и малко плънка. Точно обратното, на това, което исках. 

По принцип рядко давам втори шанс на една рецепта, ако не ми хареса от първия път. Обаче в тази видях някакъв потенциал, затова реших да променя малко основната рецепта и да получа това, което търсех като резултат. 


Така добавих олио, за да е сочна плънката и намалих брашното и захарта. Изпекох го и воала, получи се много вкусен и богат ябълков сладкиш, с хрупкави орехи и сочни стафиди. А препечената захарна коричка е прекрасна. Тестото е добре изпечено, не глетаво, но почти не се усеща. Уж исках само да го опитам, но усетих, че не мога да се спра с едно парченце. Толкова вкусен беше станал.😊

Може да го направите традиционен или в здравословна версия с пълнозърнесто брашно и кафява захар. Който и вариант да изберете, съм сигурна, че ще ви спечели още от първата хапка! 

Продукти: 
 
2 яйца L
80г кафява или бяла захар
140г бяло брашно (може да замените с пълнозърнесто)
50г олио
100г орехи
50г стафиди
20г ром
4 ябълки (около 400г чисто тегло)
7г бакпулвер (2/3 опаковка)
1 лимон 
1 ч.л. ванилов екстракт 


Начин на приготвяне: 
 
Пригответе си тава с приблизителни размери 20х20 см. Постелете я с хартия за печене или я намазнете и набрашнете. 
 
Измерете си нужното количество брашно в купа. Добавете бакпулвера. В метална бъркалка, разбъркайте добре, за да вкарате въздух в сместа и да се смесят добре. Така няма нужда да пресявате брашното. Този трик научих от шеф Лука Монтерсино. 
 
Обелете ябълките и ги нарежете на малки парченца. Сложете ги в купа и ги полейте с 2-3 с.л. лимонов сок. Разбъркайте ги, за да не се окислят, докато ги използвате. 
Добавете към тях стафидите, заедно с рома и едро нарязаните орехи.
 
Загрейте фурната на 180С. 
 
Отделете 2 с.л. кафява захар, с която ще поръсите сладкиша най-отгоре. 
 
В купа счупете яйцата и добавете захарта. Разбийте ги с миксер за няколко минути, докато утроят обема си. 

Добавете олиото на тънка струя. 

Добавете брашното и бакпулвера на няколко приема, като бъркате на ниска скорост, колкото да се смесят добре и да не останат бучици в сместа. 
 
Накрая прибавете сместа от ябълки, стафиди и орехи. Разбъркайте с бъркалка, да се смесят. 
 

 
📌Орехите оставете на едри парчета, за да се усещат добре. 
 
Изсипете сместа в тавата. 
 

 
Изравнете и поръсете обилно с отделената кафява захар. 
 

 
Изпечете във фурната, за около 40-45 минути. Проверете с клечка, дали е изпечена сместа. 

 
Извадете от формата, заедно с хартията и оставете да се охлади за 30-60 минути. Разрежете и сервирайте. 
 📌Ако вместо хартия за печене сте намазали тавата с мазнина и брашно, оставете сладкиша да се охлади в тавата за поне 30-40 минути и след това внимателно го извадете.
 
 

Адаптирана от: https://blog.giallozafferano.it/nocemoscata/torta-autunnale-mele-e-noci/

4 Comments

Federica Simoni said…
molto golosa questa torta😍😍😍
Maria said…
Grazie mille! ❤️
Polina said…
Утре ще го направя. За съжаление нямам тава с тези размери и ще се наложи да увелича дозата. Дано се получи добре!
Maria said…
Полина, може да го направите в кръгла тава или форма за торта с диаметър около 22-24см. Ще чакам да споделите как се е получил.