Шоколадов кекс с кремообразна среда от чийзкрем. Вкусен и лесен десерт 2 в 1. Не е най-фотогеничния десерт, който съм правила, но пък е толкова вкусен! 😋

Отдавна се каня да направя подобен десерт, просто не му беше дошъл момента. Виждала съм из интернет много такива комбинации, които изглеждаха доста апетитно, дори си бях запазила няколко рецепти.  


Тези дни едни приятели щяха да идват на гости и исках да приготвя нещо вкусно за десерт. Така се сетих за този чийзкекс и реших, че му е дошло времето. Още повече, че имах всичко необходимо, като продукти. 
 
Разгледах рецептите, които си бях запазила, но нещо не бяха моите. Едната беше с 200г краве масло и още толкова захар, другата се печеше 60 минути, после се охлаждаше с часове. Реших, че е рисковано да предложа на гостите си десерт, който не съм правила и незнам какъв вкус ще има... сетих се за шеф Манчев, в Черешката на тортата, нали все им се кара на участниците, че правят нови неща, които не са приготвяли досега. 😁


Тогава се сетих за един любим сладкиш "Шоколадови възглавнички", който съм приготвяла многократно и знам, колко е вкусен. Набързо отворих рецептата, леко намалих пропорциите и замених съставките на чийзкрема с наличните ми. 

Крайния резултат беше точно това, което очаквах. Сочен и ароматен шоколадов кекс с богат кремообразен чийзкрем. И така, ето ви рецептата за този вкусен шоколадов чийзкекс.😁

Да не забравя...може да съхранявате сладкиша в хладилник за 3-4 дни. Охладен и отлежал е още по-вкусен. 

Продукти: 
 
За шоколадовия блат:
4 яйца L (230г)
80г кристална захар
100г олио
100г прясно мляко (или вода)
60г шоколадов кувертюр 70%
30г какао
1с.л. ром (или есенция ром, екстракт от кафе, кафеен ликьор) 
180г бяло брашно 
7г бакпулвер (2/3 пакетче) 
 
За чийзкрема: 
400г рикота (пълномаслена сладкарска извара или крема сирене тип Филаделфия, става и микс от трите)
25г картофено или царевично нишесте 
50г кристална захар
1 ч.л. ванилова есенция
 


Начин на приготвяне: 

Пригответе крема. В купа сипете млечните продукти, захарта, ванилията и нишестето. Разбъркайте с миксер или метална бъркалка за минута, две, докато се получи гладка и хомогенна смес. Отделете я настрана. 

Загрейте фурната на 180С, без вентилатор. 

Пригответе си кръгла или квадратна форма за торта/кекс с диаметър около 22-24 см. Покрийте я с хартия за печене. Важно е да не бъде много плитка, поне 6см висока, за да не излезе кекса по време на печене.

Пригответе кексовата част. Сложете шоколада в малка купа, натрошете го на кубчета и го загрейте в МВ фурна за 40-50секунди, да се разтопи. Ако не обичате да загрявате шоколад в МВ или ви е страх да не се пресече, може да го разтопите на водна баня на котлона. 
Разбъркайте го и оставете настрани, леко да се охлади. 
 


В дълбока купа (или тази на миксера) счупете яйцата, добавете захарта и разбийте на висока скорост за няколко минути, докато сместа утрои обема си. 

Намалете скороста и добавете на тънка струя олиото, без да спирате миксера. 

След това добавете прясното мляко и аромата, отново на тънка струя. 

Накрая добавете шоколада, наведнъж или на два приема, като след всеки го разбърквате, за да се смеси добре с останалите продукти. 

В купа сипете брашното, бакпулвера и какаото. Пресейте ги. 

Прибавете ги на три приема към яйчената смес и разбъркайте внимателно със силиконова бъркалка отдолу нагоре, докато се смесят добре съставките.

📌Ако имате мека плоска бъркалка на миксера, може да използвате нея. Много е удобна за такава цел. 

Изсипете шоколадовата смес във формата. 
 


Отгоре в средата изсипете чийзкрема. Кремът е с по-гъста и тежка консистенция от кексовото тесто и леко ще го избута навън.
Леко загладете и разстелете с шпатулата, така, че да отиде смес по към края. 
 
💡Ако не сте сигурни дали ще се справите, прехвърлете крема в пош и така го изсипете върху кекса, като започнете от средата и въртите в кръг, докато се получи спирала с диаметър около 15-17см.

 
Сложете внимателно формата във фурната. Изпечете за около 35-40 минути. 
Проверете с клечка шоколадовата част дали е изпечена. Ако клечката излезе суха, значи е добре. 
 
💡Имайте предвид, че средата, където е крема може да е по-сочна и кремообразна. Не се притеснявайте. Като се охлади, ще стегне. 
 


Извадете сладкиша от фурната и го оставете за 20-30 минути във формата, да се охлади. 
 
След това внимателно го извадете заедно с хартията и го прехвърлете на решетка, до пълното му охлаждане. Помагайте си с шпатула, защото средата е по-тежка и може да се счупи.

Нарежете и сервирайте. 



0 Comments