Винаги съм казвала, че най-простите неща са най-добри! Фарината от нахут с лук и розмарин е доказателство за това - семпла и много вкусна рецепта. 
Това е рецепта, която ви препоръчвам да приготвите при първа възможност. Удобна е за вечеря, за аперитив или бърз обяд. Толкова е вкусна!


Фарината от нахут е класическа италианска рецепта, която неотдавна ви показах.  Фарината е плоска питка, която се приготвя с брашно от нахут, вода и зехтин. Може да я обогатите с наденица, лук, аншоа, сирене и други в зависимост от региона, в който се приготвя.


Фарината от нахут може да замени класическата фокача, ако се стремите да се храните здравословно. В сравнение с класическата фокача има няколко предимства: приготвя се за 5 минути, не съдържа глутен, не съдържа мая, много е питателна и високо протеинова.

За перфектната фарината е важен и видът на тавата. Ако нямате "тесто", което е медна тава, традиционно използвана в Лигурия, може да използвате тава от алуминий или желязо.
Температурата за готвене на фарината трябва да е много висока 240-250С. 
Фаринатата е добре да престои между 2-3 часа и едно денонощие, преди да я изпечете. 
Съветвам ви да използвате хартия за печене, с която да покриете тавата, така лесно ще разрежите фаринатата.

Днес ви предлагам вариант с карамелизиран червен лук и розмарин. Много, много ни допадна и скоро ще я приготвям пак. 


Продукти:

200г брашно от нахут
550мл вода
40мл зехтин
10г сол
 
2-3 глави червен лук
1-2 стръка пресен розмарин (1/2 ч.л. сушен)
 


Начин на приготвяне: 

Вземете купа с обем поне 1 литър. Сипете брашното от нахут, солта и водата. Разбъркайте добре с метална бъркалка, докато се уверите, че не са останали бучици. С помощта на лъжица оберете пяната, която се образува отгоре. 
Добавете зехтина, разбъркайте и покрийте купата със стреч фолио (домакинско фолио). 
 
Може периодично да разбърквате сместа, но не е задължително. Оставете я да престои на стайна температура поне за 2-3 часа, а ако времето ви позволява я оставете за 10-12 часа.  

Пригответе си тава с приблизителни размери 40 х 25см. Постелете я с хартия за печене и я намажете обилно със зехтин. 

Обелете и нарежете лука на тънки кръгчета. Изсипете го в малък тиган с малко зехтин или олио. Запържете го за 1-2 минути, добавете розмарина, разбъркайте и свалете от огъня. 

Загрейте фурната на 240-250С, без вентилатор. 
 


Разбъркайте нахутената смес и я изсипете в тавата. Отгоре разпределете резените лук и розмарина. 

Внимателно сложете тавата във фурната, защото е доста течна сместа и изпечете фаринатата за около 20-30 минути. Трябва да се получи хубав златист и леко препечен цвят.  Може последните 5-10 минути да включите вентилатор, за да се запече дбре и отдолу. 
 


Прехвърлете заедно с хартията върху решетка и охладете за 30 минути. Разрежете фаринатата на парчета и сервирайте.


 

2 Comments

Nadji said…
A tester absolument.
J'adore la farine de pois chiche.
A bientôt.
Maria said…
Merci Nadji!