Нарекох тази рецепта 'сбъркан козунак', защото понякога от бързане или грешка се получава нещо вкусно. Така се роди този козунак.

Тръгнах още сънена да бързам да сложа стартера за да втасва, като смесих равни количества брашно, вода, маята и малко захар. Дотук добре. Стартера беше готов и започнах да меся. 

 

Тогава забелязах, че тестото стана рядко, като кексово. Изведнъж се усетих, че в стартера вместо с мляко, го направих с вода. А вода изобщо нямаше в рецептата. Откъде изобщо ми хрумна да слагам вода? Трябваше да оправя тестото, защото мразя да хвърлям продукти. 

Реагирах веднага като добавих още брашно и малко захар към течното тесто. Продължих да меся, докато тестото започна да се отделя от купата и да се увива около бъркалката. Накрая вкарах мазнината, доизмесих с миксера и се получи чудесна средно мека топка тесто.

Крайният резултат от тази грешка беше най-вкусния козунак, който съм правила напоследък. Мека, леко жилава среда, с много конци и хрупкава коричка. 

Така, че записах новата рецепта и реших да я споделя с вас. 

Рецептата е подходяща и за начинаещи пекари, защото е лесна и бърза за приготвяне. Целия козунак от стартера, който направих сутринта към 8 до изваждането му от фурната към 14 часа ми отне около 6 часа.

Продукти:
(за 2 козунака)
 
За стартера:
100г бяло брашно тип 500 или тип 00 за пица (с 11-12% протеин)
100г вода (със стайна температура)
5г суха мая (15г прясна мая)
1ч.л. захар

За основното тесто: 
Закваската
420г брашно тип 500 или тип 00 за пица (с 11-12% протеин, но може да ползвате и брашно за баница)
100г прясно мляко (със стайна температура)
2 яйца Л (около 110г) 
120г кристална захар 
60г свинска мас или краве масло (аз сложих смес от двете)
Кората на 1 лимон и 1 портокал, ванилия 
 
За плънката:
50г шоколадов чипс 
50г стафиди и/или червени боровинки 
или 
любимо сладко, орехови ядки, локум 

 
Начин на приготвяне: 
 
📌Аз използвах изцяло брашно тип 00 за пица (W260), но може да използвате брашно за баници, от италианските тип 0 или Манитоба с 12% протеини. С него козунакът ви ще стане една идея по-мек и въздушен.
 
📌Извадете маслото(свинската мас) и яйцата от хладилника, поне 2 часа преди да започнете работа.
 
📌Отделете 1 с.л. от яйцата в малка купичка за намазване на козунаците или 1/2 жълтък. 

 
Пригответе стартер от 100г брашно, 100г вода, маята (суха или прясна) и 1 ч.л. захар. Объркайте добре съставките в купа.
 

Покрийте я със стреч фолио и оставете на стайна температура, докато удвои обема си. Приблизително времето за втасване е около час- час и половина. 
 
Така изглежда стартерът след час и половина


В дълбока купа или в купата на миксера сипете останалото брашно, захарта, яйцата, ароматите и прясното мляко. Месете, докато тестото започне да се увива около бъркалката на миксера, но не по-малко от 10-15 минути на ниска скорост. 
 
Така изглежда тестото преди да започна да добавям мазнината.

Започнете да добавяте добре омекналата мазнина към сместа на 3-4 порции и месете докато тестото я поеме добре, след това добавяте следващата част и така докато тестото поеме всичката мазнина. 
 

 Крайното тесто е гладко, еластично и много лъскаво. Тази фаза отнема около 15-20 минути. Т.е общо цялото измесване отнема около 20-30 минути.



 
Оформете го на топка, покрийте го добре и го оставете да втаса на стайна температура, докато удвои обема си за около 2-3 часа. Оптималната температура за втасване е между 24-26С. 


Разточете на плота готовото тесто с ръце и го поръсете с шоколадовия чипс, стафидите и боровинките. 
 

 
Вкарайте ги добре в тестото с лек натиск и направете няколко сгъвания. 


Разделете тестото на 6 равни части. Оформете ги на топки и ги покрийте за 10 минути на плота да си починат. 
 
Разточете с пръсти всяка топка и я завийте на плътно руло - фитил. 

Осучете всеки фитил около около себе си. 
 
Сплетете ги три по три за два козунака. 
 
 

📌Може да направите два фитила, вместо три и да ги осучете като въже. Това е още по-лесна плетка, която е също ефектна след изпичане. 

Сложете всяка плитка в правоъгълна форма за кекс или кръгла форма за торта. Покрийте ги с найлон и ги оставете на стайна температура да удвоят обема си за около час, час и половина. 
 

 📌Вместо два козунака, може да направите един козунак и 8-12 козуначени кифлички. Оформянето на козуначените кифли може да разгледате тук

Загрейте фурната на 180С. 

Намажете козунаците със смес от отделеното яйце и малко мляко. Поръсете ги обилно със захар. Аз добавих и малко смлени орехи.
 

Изпечете ги за около 35-40 минути до златисто. 

Извадете ги от формите и охладете на решетка. 


2 Comments

Federica Simoni said…
Che meraviglia questi dolci, complimenti!!!❤️❤️❤️❤️
Maria said…
Grazie di cuore Federica! ❤️