Козуначените кифлички са перфектни, ако искате да започнете деня по страхотен начин! Идеални за закуска с чаша капучино или мляко. Приготвят се от козуначено тесто с мая и могат да се похапват през цялата година, защото приготвянето им е лесно.

Козуначените кифлички са леки, пухкави и ароматни, с тънка, хрупкава и лъскава коричка. Могат да се напълнят със сладко, крем, шоколад, локум или просто да се поръсят с пудра захар.


Уверявам ви, че няма да сгрешите, ако ми се доверите! Козуначените кифлички не изискват дълго втасване и много подготовка. Част от тях може да замразите, а после да ги стоплите за кратко във фурната преди закуска. 

Рецептата е подходяща и за хора, които страдат от лактозна нетолератност, защото не се използва краве масло, а прясното мляко, може да замените с овесена или бадемова напитка, без това да повлияе на крайния вкус. 

Ето и рецептата за моите домашни козуначени кифлички. 

Продукти: 
(За 24 кифлички*)

за тестото:
370г брашно
50 г захар
12 г прясна мая (4г суха)
90г прясно мляко (или алтернативна безлактозна напитка - овесена, оризова, бадемова)
40 г олио
2 яйца М
кората на 1 лимон
1 ч.л. ванилов екстракт
1/2 щипка сол

за плънката:
100г сладко, мармалад, конфитюр или локум по избор (аз ползвам сладко от дюли)
канела (по желание)
50 г орехови ядки (по желание)
1 с. л. тъмен ром (по желание)

*Броят на кифличките може да варира, според размера, който ги направите. Средно от тази доза ми излизат около 24 по-големи кифлички или 36 малки кифлички. 

Начин на приготвяне: 

За измесване на тестото може да ползвате обикновен миксер с бъркалките за тесто, планетарен миксер с куката за тесто или машина за хляб.  


Изсипете брашното в голяма купа за месене или в купата на миксера. Маята натрошете и добавете към брашното. Ако ползвате суха мая, директно я изсипете при брашното.

📌Ако не сте сигурни колко ви е прясна маята, може да я натрошите и разтворите с малко прясно мляко. Ако се активира и надигне, значи е ОК, ако не реагира, значи е стара. 

Друг начин да проверите дали работите с прясна мая е да стриете малко от маята между пръстите си. Ако маята се натроши като трохи е прясна. Ако се размаже между пръстите ви и стане като пластелин, значи е започнала да оставява. Част от дрождите вече не са живи. Може да я ползвате, но е възможно да не получите добър краен резултат. Лично аз предпочитам да ползвам суха мая. С нея винаги се получават козуначените кифли или печивата.

Отделете от яйцата 1/2 жълтък за намазване на кифличките. Ако няма да ги мажете отгоре, не отделяйте. Вместо с жълтък може да ги намажете с малко прясно мляко за блясък или смес от мляко и олио.

Останалите яйца леко ги разбийте на ръка и ги добавете към брашното, заедно с олиото, захарта и ароматите. Омесете меко и еластично тесто, като го измесите добре, поне за 9-10 минути. 

Възможно е съвсем лекичко да лепне тестото. Намаслете си ръцете с малко олио и с помощта на пластмасова шпатула го извадете от купата върху плота. Ако ви е по-лесно може съвсем леко да го поръсите с брашно и така да го извадите от купата. Оформете го на топка, сложете го в чиста и леко намаслена купа. 


Покрийте го добре да втаса на стайна температура за 1-2 часа, докато удвои обема си. При мен тестото беше готово за 2 часа, но в стаята беше по-хладно. 

През това време си пригответе плънката. В купа смесете сладкото, смлените орехи, малко ром и канела (по желание). Може да сложите само от любимото си сладко в кифличките или локум.

Разделете тестото на три части, оформете две топки и ги покрийте добре. Оставете ги да починат на работния плот за 10-тина минути. 

Загрейте фурната на 190С.

Пригответе си голяма и плитка тава. Покрийте я с хартия за печене.  

Към жълтъка, който отделихте за намазване на кифличките добавете 2-3 капки олио и 1 с.л. прясно мляко (или вода). Разбъркайте. 

Набрашнете леко плота. Всяка топка разточете на кръг с дебелина около 5-7мм. Разрежете кръга на 8 или 12 парчета, като торта.

📌Дали ще го разрежите на 8 или 12 парчета зависи от това, колко големи или малки искате да станат кифличките. 

В широката част на всяко парче сложете по 1кафяна или чаена лъжичка от плънката. 


Навийте стегнато на рулце, като започнете от широката част. Леко прихлюпете тестото върху плънката и леко издължете краищата настрани. 


Започнете да навивате сравнително стегнато кифличката на рулца, като с дясната длан навивате, а с лявата държите тесния край на тестото и го изпъвате лекичко. 


Наредете кифличките в тавата, като оставите малко място помежду им, защото по време на печене се надуват.


Намажете ги отгоре с малко жълтък и ги поръсете със захар (по желание).  

Изпечете за 10-15 минути до златисто. Времето за печене ще зависи от размера на кифличките. 

Охладете на решетка. 

Съхранявайте кифличките с хартиен плик, който сте поставили в найлонова торба. Така ще имате меки кифлички няколко дни. 

0 Comments