Кростата с портокалов крем е изискан и ароматен тарт, идеален за зимата, когато е сезонът на тези вкусни цитрусови плодове. 

Много семпъл и лек десерт, приготвен с основа от пясъчно тесто, пълен с ароматен крем и гарниран с резени сочен портокал, които правят този тарт вкусен за ядене и красив за гледане. 

След като е готова, може да я поднесете за лека закуска, да я сервирате като десерт в края на вечерята или да я приготвите за рожден ден.

 

Ето и как да я приготвите.

Продукти: 
 
За хрупкаво бисквитено тесто(сабле):  
210г бяло брашно тип 500 (или за сладкиши)
50г царевичен грис
50г кристална захар
120г краве масло
45г яйце (1 малко яйце)
1 ч.л. ванилов екстракт

За крема с аромат на портокал:
250мл прясно мляко
3 жълтъка
50г кристална захар
25г нишесте
кората на 1 портокал
3г желатин  

За украса:
1 мандарина или портокал
1 ч.л. сладко от портокал или кайсии
 
 
 
Начин на приготвяне: 
 
За блата разтопете леко маслото в МВ, колкото да стане на помада или го оставете на стайна температура да омекне за два часа. 
Сипете в купата на миксера брашното, гриса, захарта, мекото масло, яйцето и ванилията. Объркайте с плоската бъркалка за 1-2 минути, колкото да  се смесят добре съставките. 
Завийте в стреч фолио и приберете в хладилника да се охлади за час. 

Пригответе крема. 

Изсипете желатина в малка купа, добавете му 1-2с.л. вода и го оставете за 10 минути да набъбне добре. 

Загрейте до кипване млякото, корите от портокал и захарта на котлона. Свалете съда от котлона. Захлюпете го и оставете да поеме млякото аромата на корите за 30-40 минути. 

В купа разбийте леко жълтъците, добавете им нишестето и объркайте добре, да няма бучки. 

Изсипете топлото мляко при жълтъците, разбъркайте добре и върнете всичко обратно в съда от млякото на котлона. Загрейте като бъркате енергично, докато крема започне да се сгъстява. В момента, в който тръгне да завира го свалете от котлона. 

Добавете му желатина и разбъркайте. 

Преместете крема в стъклена купа, покрийте го добре със стреч фолио и оставете да се изстине напълно. 

📌Може да го приготвите от предния ден и да го съхранявате в хладилник. 
 
Докато изстива крема, изпечете блата.  

Загрейте фурната на 190С.
 
Пригответе си форма за печене на кростата/тарт с падащо дъно или метален ринг (може ринг за торта или перфориран. Ако ще ползвате ринг ви трябват още хартия за печене за дъното на тавата, в която ще сложите ринга или силиконова подложка. Намажете формата или ринга с масло от вътрешната страна. 
 
Разточете студеното тесто на тънък лист с дебелина 3-4мм. Най-удобно е ако сте набрашнили добре плота и тестото. Така няма да залепва тестото, докато го разточвате. Има и друг вариант, ако не искате да си цапате плота с брашно. Вземете два големи листа хартия за печене. Сложете малко брашно върху долния. Сложете тестото, набрашнете го отгоре и покрийте с втория лист хартия за печене. Разточете с точилка. 
След това изрежете кръг, с размер, който да покрие дъното и стените на форма за тарт/кростата. 
 
Ако използвате метален ринг, първо изрежете лента с ширина 2 - 2.5см, с която да облечете стените на ринга. След това изрежете кръг с размера на ринга и го сложете на дъното. 

Изпечете блата до златисто за 10-15 минути. Не е нужно да слагате вътре боб или каквото и да било, докато го печете. Това тесто се изпича равномерно. 

След изпичане, го извадете внимателно от формата и го охладете на решетка. 
 
След като изстине напълно крема го разбийте с пасатор, за да се емулгира добре, да му добавите блясък и да стане идеално хомогенен. 

Сипете крема в еднократен пош с накрайник по избор. Шприцовайте крема върху охладения блат. 
Украсете с тънки резени портокал или мандарина. 
За повече блясък може леко да намажете резените плод с малко конфитюр от кайсии, с малко желатин или мед. Аз ги глазирах с някакво налично сладко, което леко разредих с вода, тъй като кростата беше за директна употреба. Импровизирах в момента.

Отгоре украсете с филирани бадеми или други ядки по избор.
 


2 Comments

Federica Simoni said…
Ma che bella complimenti!!
Maria said…
Grazie carissima! Un abbraccio!