Кремообразна и лека супа от моркови. Идеалното вегетарианско ястие за обяд или вечеря! Вкусна, засищаща и перфектна, ако се храните здравословно или спазвате диета, освен това и евтина.

Морковите, картофите и праз лука са основните съставки, въпреки че морковите са в най-голям процент. Картофите се добавят, за да се придаде по-плътна консистенция, благодарение на нишестето. Тази супа от моркови е толкова автентична, че може да се приготви и за бебешка храна. 


 
Рецептата е невероятно проста. Зеленчуците се сваряват на бавен огън, след което се пасират. Сервира се в прясно приготвени домашни крутони, леко запечени кедрови ядки и лъжица заквасена сметана за повече свежест и лека киселина.
 
💡Ако искате още по-наситен вкус, може вместо да варите зеленчуците, да ги запечете във фурната, след което да ги пасирате с малко зеленчуков бульон. 

 
Продукти: 
4 -5 големи моркова
2 картофа
1 праз лук или 1 глава червен лук
3 стръка мащерка
40г краве масло
сол
черен пипер
100г заквасена сметана (12-20%)
20г кедрови ядки (или тиквени семки)
3-4 филии хляб
пресен магданоз
 
 
 Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера (3-4 литра) сложете измитите и нарязани на едри парчета зеленчуци. Овкусете с 1ч.л. сол, черен пипер и мащерката. Налейте толкова вода, че да останат 2-3 пръста под зеленчуците. Ако сложите повече вода, ще стане по-рядка супата след това. 
 
Варете на бавен огън за около 30-40 минути. 

През това време пригответе крутоните. Нарежете филиите хляб на малки кубчета. Полейте ги с малко зехтин и ги запечете в сух тефлонов(или с незалепващо покритие) тиган, като ги бъркате енергично до златисто.
 


Прехвърлете ги в суха чиния. 

В същия тиган запечете на сухо кедровите ядки леко, колкото да си пуснат аромата. 

Говотата супа свалете от котлона  и пасирайте. Ако стане твърде гъста, може да сипете малко вода и да я загреете, докато заври. 

Сервирайте супата и я гарнирайте с крутони, кедрови ядки, лъжица заквасена сметана. Поръсете с прясно нарязан на ситно магданоз. 


Източник: Facile con gusto, febbraio 2022

0 Comments