Ако обичате комбинацията от сладко и солено, тези хапки от грилована полента с бекон и горгонзола ще ви накарат да се влюбите в тях. 

Чудесно съчетание на вкусове и текстури върху една малка хапка. Идеални за аперитив, когато чакате специални гости или за роматична вечеря на свещи. 

 

Продукти:
 
100г инстантна полента(царевичен грис)
400г вода
 
За плънката:
150г пушен бекон на ленти
150г синьо сирене горгонзола долче
10-тина фурми без костилки
 

 
Начин на приготвяне: 
 
В малка тенждера сипете водата, оставете да заври и на тънка струя изсипете полентата, като бъркате непрекъсното за да не се образуват бучки. Имайте предвид, че много бързо се сгъстява и наистина трябва интензивно бъркане. Това е класическия метод за варене на полента или качамак.

📌 Аз имам по-лесен метод. Слагам в тенждера водата, сипвам и полентата, разбърквам и включвам котлона. Намалявам леко котлона да не е на най-силното и започвам да бъркам интензивно докато течността заври и полентата се сгъсти. 

Когато започнат да излизат балончета и заври, намалявам още котлона, бъркам 1 минута и спирам котлона. Така пак се бърка постоянно, но няма как да се получат бучки, а сместа става хомогенна и гладка. 

Оставете леко да се охлади, като разбърквате периодично. 


Разстелете горещата полента в голяма тава върху намаслен лист хартия за печене с дебелина около 7-10мм. 
Покрийте с домакинско фолио или друг лист хартия за печене и оставете да се охлади добре. След това приберете в хладилника за няколко часа да стегне добре.
 
Малко преди сервиране с помощта на формичка за бисквити изрежете кръгчета или друга желана форма. 

📌Друг вариант е да изсипете полентата във форма за кекс, да изравните и покриете с хартия за печене. Охладете и сложете в хладилника да стегне. След това я нарязвате с остър нож на тънки резени.

📌 Полентата може да се приготви и от предния ден. В този вид може да престои до няколко дни в хладилника. 
  
 
Изпечете бекона на грил или обикновен тиган без мазнина до златисто. 

Изпечете парчетата полента(качамак) в същия тиган, в който изпекохте бекона. Така ще поемат аромата от мазнината. 
 
Наредете парчетата грилована полента в поднос, сложете им по един резен бекон, а върху него половин фурма и парче синьо сирене. 
 
Сервирайте с чаша добре охладено розе.🍷

 
Източник: Била Кулинариум 12.2019г

0 Comments