Борш - така вкъщи наричаме тази вкусна зимна супа от кисело зеле, моркови, картофи и боб. Рецептата е семейна и съм я научила от майка ми. Тя винаги я приготвя с парченца свинско месо, но вкъщи я предпочитаме само от зеленчуци.

Смята се, че борш е супа с украински корени, но всъщност е позната в цяла Централна и Източна Европа. Рецептата на мама е базирана на най-известната полска супа - Капусняк (Kapusniak)

Капусняк е подобен на борш, т.е полската версия на борш. Приготвя се с кисело зеле, към което се добавят картофи, моркови и евентуално сурово или пушено свинско месо, като бекон, наденица или ребра. 

Ароматна, вкусна, здравословна и сгряваща супа за студените зимни месеци.


Продукти: 
1 голяма зелка кисело зеле или 2 малки 
3 средно големи картофа 
500г сварен зрял боб (отцедено тегло)
3 стръка целина или малка глава целина
1 голяма глава лук
2 моркова
500мл пилешки или месен бульон
1/2 връзка магданоз
сол
черен пипер
олио 
 
По желание: 
500г свински ребра (или ситно нарязано месо от врат/плешка) 
или пушени ребра, пушен бекон (100-200г)

 
Съвети:
✅За зрял боб може да използвате предварително накиснат и сварен боб или готов от консерви. Аз използвам две консерви сварен боб, единия бял, другия червен. Може да ползвате само бял или червен разбира се. 
✅ Целината е основната съставка в супата, която ѝ дава вкуса. Затова ви препоръчвам да сложите целина на листа или глава, която сте нарязали на малки кубчета. Ако ползвате селъри, задължително добавете и малко сушена целина, за да подсилите аромата, защото селърито е по-слабо като аромат. 
✅Може да добавите предварително сварено свинско или пилешко месо, нарязано на малки кубчета. Майка ми я приготвя винаги със свинско, но вкъщи я предпочитаме като зеленчукова супа. 
✅Киселото зеле може да бъде предварително сготвено или задушено, но може да го сготвите на момента, както съм описала по-долу в рецептата.
✅Бульонът, който ползвам в супата го приготвям предварително като сварявам 1кг пилешки фенери с много зеленчуци и подправки(моркови, целина, лук, праз лук, магданоз, домат, сол и пипер). След като се сварят добре, прецеждам и затварям в малки бурканчета х190-250мл. От горещината бурканите се запечатват. Прибирам ги в хладилника и ги ползвам за супи, ризота или където ми е нужен вкусен и концентриран бульон. По същия начин приготвям свински или телешки бульон.
Ако нямате домашен бульон може да ползвате бульон от кубче или течен бульон от тетрапак. В краен случай може да замените бульона с вода, но той допринася много за вкуса на супата.

 
Начин на приготвяне: 
 
Нарежете на ситно киселото зеле, като му махнете кочана и по-дебелите части. Отделете го настрани.
 
Измийте и нарежете на ситно лука,  морковите и целината.Сипете ги в дълбока тенджера, добавете няколко лъжици олио (зехтин) и ги задушете за 2-3 минути на слаб огън. 

Добавете ситно нарязаното кисело зеле, бульона и задушавайте за около 30-40 минути на бавен огън. Ако има вероятност супата да остане на сухо добавете малко вода.

През това време измийте, обелете и нарежете на малки кубчета картофите. 

След като мине времето за задушаване на зелето, добавете картофите и 2-3 литра вода. Прибавете боба (с или без водата му) и разбъркайте. Трябва да се получи средно гъста супа. 
 
След като заври супата, намалете огъня и продължете да варите още около 30 минути. Ако картофите са сварени, значи супата е готова.
Опитайте на сол и овкусете на вкус, добавете черен пипер и ситно нарязания магданоз. 
 
Сервирайте с резен селски хляб.
 
 

0 Comments