В навечерието на Св. Валентин ви предлагам тези елегантни, хрупкави и много лесни бисквити от тесто сабле и ароматно сладко от горски плодове.

Сабле е маслено тесто с френски произход и означава "пясък", точно заради пясъчната и ронлива структура на тестото. За разлика от италианското маслено тесто Фрола, Сабле е по-деликатно, ронливо и се топи в устата. 

Откакто научих тази рецепта от лекциите на Маестро Ди Карло, постоянно я ползвам. Добавката от малко царевичен грис прави рецептата му за тестото толкова хрупкаво и ароматно.

Защо казвам, че е лесно, защото всички продукти се смесват заедно за 1-2 минути в миксер и тестото е готово. Охлаждате го леко в хладилник и изрязвате бисквитите. 

Формата, която избрах днес е тематична за утрешния празник, но вие може да ги направите в желаната от вас форма. 

Освен за бисквити, това сабле е разкошно за основа на кростати. Може да го изпечете самостоятелно и да го напълните с крем. Може да го ползвате и като основа за кошнички с крем и плодове.  

Ако търсите ронлива и изискана бисквита, ви препоръчвам рецептата за моите бисквити сабле с ронлива и хрупкава основа, съчетани с ароматно сладко от горски плодове. Вижте рецептата по-долу.

 

Продукти: 
(за около 12-15 бисквити)
 
За тестото:
210г слабо брашно (най-подходящо е такова за десерти, тип 350. В краен случай тип 500)
40г царевичен грис (полента)
50г кристална захар
1 яйце М
125г краве масло
1 ч.л. ванилов ектракт (или настъргана кора от лимон)
1 щипка сол
 
За слепване на бисквитите:
1/2 бурканче сладко от горски плодове (или друго по ваш избор) 


Начин на приготвяне: 

📌Най-важно е маслото да е с температура 18-20С. Ако нямате термометър, го извадете извън хладилника за час - два. Това е напълно достатъчно. Ако ви е по-удобно може леко да го затоплите в МВ фурна за 20-30 секунди на максимална степен. 

Сложете всички съставки в купата на миксера. Сложете плоската бъркалка, тип листо и пуснете да се бърка на 1-2 степен за 1-2 минути максимум. След като съставките се смесят добре и тестото залепне за бъркалката е готово. 
Ако ползвате ръчен миксер използвайте бъркалките за тесто. А ако бъркате на ръка просто ги омесете докато продуктите се смесят добре. 

Вземете голям лист хартия за печене, около 60см дължина, сгънете го на две и сложете топката тесто в едната половина.
Смачкате я с ръце или с точилка, през хартията докато се получи правоъгълник с дебелина 2 см. Завийте краищата на хартията и приберете тестото в хладилника. 
 

 
📌Тъй като тестото е маслено, няма опастност да изсъхне в хладилника, както тестото с мая, например. Затова като го увиете с хартия за печене, после ще ви е по-лесно да го разточите между двата листа хартия, без да ви залепва по плота. 

След около час извадете тестото от хладилника. 

📌 Ако бързате, може да го сложите за 30 минути във фризера. 
 
Загрейте фурната на 190С. 

Отворете хартията от едната страна и набрашнете тестото, след това набрашнете и другата страна. Така по-лесно ще отделите бисквитите от хартията, без да ви залепват. 

Разточете тестото на лист с дебелина 5мм. Изрежете желаните форми. 

Наредете бисквитите върху плитка тава покрита с хартия за печене или силиконов мат за печене.
 
Изпечете бисквитите за 10-14 минути, до съвсем леко златисто. 
 
Извадете ги от фурната и ги прехвърлете на решетка да се охладят добре. 
 
След това намажете едната част със сладко и покрийте с другата бисквитка. 
 
 
 


0 Comments