Ако искате да разнообразите зимното меню от зелеви сарми, може да опитате моя вариант с пилешко месо, булгур и сушени чушки. Рецептата взех от един стар брой на списание Меню, като в оригинал беше с пуешко месо. Идеята тръгна от едно парче пилешко филе, което се чудех как да сготвя, имах и останалите съставки, набързо ги накълцах, завих и сложих в тенджера да се сварят. 

Чудни се получиха. За мен свързващата съставка са сушените чушки. Толкова аромат и вкус придават на пилешкото месо, а в съчетание с гъбите и праз лука са едни от най-вкусните сарми, които съм яла! Мазнината вътре в сместа е задължителна. Без нея сместа ще стане суха и сармите няма да толкова вкусни. Така приготвено пилешкото месо е много крехко и вкусно. 

Ще ви дам и една идея. Вместо в зелеви листа, напълнете с тази плънка сушени червени чушки и ги сварете. Много, много вкусни!

Запазвам ги в колекцията с любими рецепти. Ще се радвам ако ги опитате и ви допаднат, така както се харесаха у дома.

Продукти: 
20-25 листа кисело зеле
300г пилешко филе
200г гъби печурки
1 стрък праз лук
2 сушени червени чушки
100г едър булгур
150мл бяло вино
150мл зелев сок
3с.л. зехтин или олио
малко сушен риган
сол
черен пипер 
 


Начин на приготвяне: 

Почистете гъбите и ги нарежете на ситни кубчета. Праз лука измийте и нарежете на ситно. 
Пилешкото филе нарежете на малки кубченца, но ако ви е по-лесно може да го смелите в блендер. 

Нарежете сушените чушки и тях на ситно. 

Пригответе си зелевите листа, като изберете по-големи и внимателно им изрежете дебелата част в основата на листа. 

В дълбока купа изсипете гъбите, месото, праза, чушките, ригана, булгура, малко сол и черен пипер. Добавете зехтина и объркайте всичко добре. 

Сипете по 1-2 пълни супени лъжици от сместа върху всяко листо и го завийте добре. 

 
Наредете ги в тенджера, на дъното на която сте сложили малко мазнина. Покрийте ги със смес от виното и зелевия сок. Захлюпете ги с чиния да не мърдат.

📌Ако е много ви е кисел зелевия сок, сложете по-малко и го разредете с вода. 
 
Сварете ги на бавен огън за час и половина. След което внимателно ги извадете от тенджерката и ги наредете в тава, намазана с мазнина. 

Загрейте фурната на 200С и запечете сармите за 30-40 минути до златисто. Може леко да ги поръсите с червен пипер или с лют червен пипер, по избор. 

📌Ако ви е по-лесно, може директно да изпечете сармите в тава, във фурната. Гответе ги на 160С за час и половина-два, покрити с алуминиево фолио или капак. След това открийте, усилете фурната на 200С и ги запечете до златисто. 


Адаптирана от: сп.Меню 12.2009
 

0 Comments