Свинско филе в мляко е много нежно, деликатно и вкусно основно ястие. Сготвено за точното време в мляко, месото е сочно и се топи в устата.
Подходящо е за специални поводи, въпреки че можете да го приготвите когато пожелаете.

Свинското филе познато още като контрафиле, каре или рибица се изрязва от гърба на животното. Може да се продава с кост или обезкостено. Разфасовките, които са с кост се наричат котлет. Свинското филе е голямо парче месо като според размера на прасето може да стигне до 2-3кг. Като текстура е крехко и постно месо, с мек вкус. Не трябва да се бърка с бон филето, което е друга част от прасето.

Свинското контрафиле се приготвя най-добре при умерена температура като първо се запечатва на тиган, а после бавно се пече във фурната. Има тънкости в приготвянето му, които ако не ги спазите рискувате да предъвквате сухо парче месо.

📌 Най-важното е, което трябва да знаете е, че филето не трябва да се готви твърде кратко или твърде дълго. Ако е цяло парче задължително трябва да се приготвя под капак на слаб огън и да се полива със сос периодично. Оптималното време за приготвяне на парче месо около 1кг е 40-45 минути. 


Ако е нарязано на пържоли препоръчвам да овкусите всяка пържола със сол, пипер и да ги оваляте леко в брашно. Изпържете ги в малко краве масло за по-малко от минута от всяка страна. Така месото остава крехко и вкусно. Но да продължим с днешната рецепта.

Днес приготвих свинското филе със зеленчуци и го сварих в прясно мляко. Привлекателния сос, който виждате получих чрез смесване на зеленчуците и млякото. Ако е соса е твърде рядък може да добавите 1 ч.л. картофено (царевично) нишесте или брашно.

Може да сервирате свинското филе с всякаква гарнитура - запечени картофи, картофено пюре, задушен ориз, дори печена тиква.
По този начин ще имате разкошно и наистина вкусно основно ястие! 



Продукти:
(за 6 порции)

около 1 кг свинско контрафиле, цяло парче
500мл прясно мляко
1 глава лук (или стрък праз лук)
1 голям морков
1 стрък селъри (или целина)
2 скилидки чесън
3-4 стръка розмарин
зехтин
краве масло
щипка индийско орехче
сол и черен пипер



Начин на приготвяне:

Поръсете парчето месо със сол и пипер от всички страни.

Измийте и нарежете зеленчуците на едро.

Стегнете парчето с памучен канап. Под канапа може да сложите по един стрък розмарин от двете страни. Те ще овкусят допълнително месото.

В дълбока тенджера сложете 2 с.л. зехтин и 20-30г краве масло. Запържете месото от всички страни до златисто. Извадете го в чиния.



Сложете зеленчуците в тенджерата, чесъна, стръковете розмарин и ги задушете за 2-3 минути на среден огън.
Върнете месото в тенджерата. Излейте отгоре му прясното мляко и намалете огъня на среден.
Покрийте с капак и задушвайте месото за около 45 минути, като обръщате месото на всеки 15 минути.

Извадете месото и го сложете върху хартия за печене. Завийте краищаата на хартията и сложете месото в чиния. Оставете го да си почине за 15-20 минути.

През това време пасирайте зеленчуците в тенджерата, като преди това извадите клонките розмарин. Ако сосът е много рядък добавете 1 ч.л. нишесте към соса. Разбъркайте и върнете на огъня докато заври.

Сервирайте месото нарязано на резени, полято със соса и гарнитура по избор. 


Източник: https://www.cookist.it/arista-di-maiale-al-latte-ricetta/

2 Comments

Nevi Vasileva said…
Хей, страхотна кулинарна рецепта! Невероятно красиви снимки, страхотно попадение! Личи си, че сте страхотен кулинар! Поздрави

╰┈➤ Gladni.com
Maria said…
Благодаря ви много!