Вкъщи много обичаме ябълкови десерти. Ябълката е от плодовете, които се трансформират чудесно във всякакви десерти. А ако добавите и канела, усещате, че зимата с домашния уют и хубавите коледни празници наближават.

Рецептата за този пухкав ябълков сладкиш ми попадна преди седмица. Бях оставила таба на компютъра отворен, защото имах няколко ябълки, които бяха за по-бърза употреба. Обаче все я прескачах защото нямах желание да правя сладкиши. 

Тази сутрин моят мъж мерна отворената рецепта и каза: "Ооо, този ябълков сладкиш кога ще го правиш?". Казах му: "Сега, вади яйцата да се стоплят."😀...останалото го виждате. 


Чудесна рецепта, с много пухкава консистенция и аромат на печени ябълки с канела. Хареса ми, че има много малко брашно и много плодове. Оригиналната рецепта се казваше "Сладкиш с 1кг ябълки".
При мен са половин килограм, защото направих половин доза, но с малко по-големи яйца. Така и самата структура стана по-нежна и въздушна, а не плътна и тестяна. 

Както обикновено намалих количеството захар и дори я замених с еритритол. Оставила съм ви оригиналното количество захар, защото ако сте фенове на сладкото може би ще ви хареса с повече захар. За нас така беше идеално сладко.

📌 Ако решите да правите цялата доза си придвидете тава с размери около 30х40см или диаметър 28-30см. 


Страхотна лека закуска или десерт с кафето, а може би придружен от топка ванилов сладолед. Толкова нежен и ароматен е този ябълков сладкиш. Сигурна съм, че и на вас ще ви хареса.

За повече неустоим аромат може да добавите малко настъргана лимонова кора към тестото и да го поръсите с малко филирани бадеми или орехи. 

А най-хубавото е, че се запази свеж и пухкав 2-3 дни.


Продукти:
(за форма с размери 20х20см)

600г ябълки
2 яйца L (110г)
90г захар (аз сложих 50г)
70г бяло брашно
1 ванилия
70мл олио (55г)
4г бакпулвер (1/2 ч.л.)
1с.л. канела
30г кафява захар ( може и обикновена, ако нямате кафява)
1 лимон


 

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете ябълките. Обелете ги, почистете от семенниците и ги нарежете на тънки резени. Сложете ги в дълбока купа и ги поръсете с канелата, кафявата захар и 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок. Разбъркайте добре да се смесят съставките.

Загрейте фурната на 170С. 


Намажете с краве масло или олио дъното и стените на формата, в която ще печете сладкиша. Поръсете с малко брашно, така, че да полепне по цялата форма и изтръскайте излишното.

В дълбока купа счупете яйцата, добавете захарта и ги разбийте на пухкав крем с миксер за 3-4 минути докато утроят обема си.
На тънка струя добавете олиото, като не спирате да бъркате с миксера. Добавете ванилията.

Пресейте брашното и бакпулвера и ги добавете на два пъти като разбъркате с миксер на ниска скорост за кратко, колкото да се смесят добре. 


Сипете ябълките в тестото и разбъркайте с шпатула да се смесят добре.

Изсипете сместа във формата за печене. Ако желаете може да поръсите сладкиша с филирани бадеми.

Изпечете за около 45-50 минути до златисто и готовност. Проверете с клечка за зъби дали е изпечен сладкиша. Ако клечката излезе суха, значи е готов.

📌 Ако видите, че отгоре се е препекъл, а вътре още не е изпечен добре покрийте сладкиша с лист алуминиево фолио.

Аз го покрих последните десетина минути, защото отгоре се препече, а отдолу беше още светъл.

Охладете и сервирайте. 



Адаптирано от: https://blog.giallozafferano.it/letortedigessica/torta-con-1-kg-di-mele/

0 Comments