Тези прекрасни питки с форма на цвете наречени розети(розички) са считани от община Милано за един от символите на миланската гастрономическа традиция. Питките розети съпътстват историята на града от шестнадесети век. А от 2007 са обявени за защитен традиционен местен продукт от общината в Милано.

Около 1700 г. Ломбардия е управлявана от Австро-Унгарската империя и нейните жители отправят молба до пекарите в Милано да възпроизведат прочутите им Кайзерземел ("хляба на Императора"). Хляб, който напомня формата на роза, особено ценена заради нейния аромат.

Поради влажния климат в Ломбардия обаче оригиналната рецепта не се получава добре, затова ломбардските майстори пекари решават да направят питките по-издути, леко кухи и без трохи, за да улеснят съхранението им и да подобрят вкусът им.

След като намерили идеалната рецепта, миланците решават да я направят своя, давайки и името „michetta“(микетта), което на диалект означава „троха“. Детайл, който демонстрирал успеха на тези питки. 



Традиционно с питките розети се приготвят миланските сандвичи. Може да срещнете всякакви изискани и привлекателни комбинации. Както с всяка храна и тук се обръща голямо внимание към суровините и съставките, с които се приготвят както самите питки, така и плънката, с която се пълнят след това.  

Единственият недостатък на розетите е, че трябва да ги консумирате деня, в който се приготвят за да им се насладите напълно. Или леко да ги претоплите, ако случайно ви останат за следващия. 😀

Продукти:
(за 6 питки)

За префермента(бига):
300г бяло силно брашно за пица, тип 0 или Манитоба (W270-330)
170г вода
4г прясна мая или 1г суха мая

За тестото:
префермента
30г бяло брашно тип 500
40г вода
6г ечемичен малц или мед
6г сол



Начин на приготвяне:

Следобеда или вечерта на предния ден замесете префермента.
Изсипете водата в купа и разтворете маята. Добавете брашното и разбъркайте, докато получите грубо тесто. Омесете няколко минути така, че да се получи хомогенна топка тесто. Важното е брашното да се абсорбира напълно, в противен случай ще се образуват корички.
Сложете префермента в купа. 

Покрийте със стреч фолио или капак и оставете на стайна температура, но не по-висока от 20С до следващия ден. Желателно е префермента да е престоял минимум 12 часа. Оптималното време е до 20 часа.



На следващата сутрин извадете префермента от купата и го изсипете в купата на миксера(или в която ще месите тестото).
Ако месите на ръка, оставете префермента в купата и към него добавете брашното, малца и водата. 

Омесете добре за около 6-8 минути, докато получите стегнато еластично тесто и едва в края добавете солта.
Омесете още 6-7 минути. Оформете тестото на топка, покрийте я със стреч фолио или с голяма купа, и я поставете върху голяма дъска (или плот) за 30 минути. Може леко да намажете с масло плота за да не залепва тестото и да се работи по-лесно с него.

След като изтече посоченото време, направете три прегъвания(ламиниране) през 10-15 минути по следния начин:
С помощта на точилка оформете правоъгълник от тестото. Разделете мислено тестото на три части и сгънете лявата част към средата. След това сгънете дясната към средата, така, че да припокрие лявата. Смачкайте пак леко с точилката. Завийте краища пак към средата, така, че да се получи нещо като кубче.
Покрийте го със стреч фолио и оставете да почине за 10 -15 минути. Повторете стъпките 3 пъти.

След като сте направили три прегъвания покрийте тестото и го оставете на плота да почине 30 минути.

Разделете го на 6 равни части (средно по около 85-88г всяка) и оформете топки. След като ги оформите ги поръсете с брашно и ги оставите да втасат за 30 минути. 



След посоченото време си пригответе подходящ инструмент, с който да  гравирайте повърхността на хляба. 

Има два варианта. Единият е специална пластмасова преса за Кайзер питки, която може да закупите от специализираните магазини за сладкарски стоки и печива. 

Вторият вариант е резачка за ябълки, която се продава във всеки магазин за домашни потреби и струва 2-3 лв. Моята съм я купувала от Икеа, точно заради тези питки.

Вземете топката тесто, поръсете я обилно с брашно и натиснете с ножа за ябълки почти докрай, без да я срязвате. Тестото е жилаво и не се дава лесно, но все пак внимавайте. 


Продължете по този начин с останалите топки тесто. Обърнете розетките с главата надолу и ги поставете върху набрашнена повърхност. (вижте забележката най-долу)

Покрийте със стреч фолио и оставете да втасат за 1 -2 часа на стайна температура. Времето на втасване зависи от температурата в стаята. При мен е средно 23С и втасването ми отнема около час и половина-два.


Загрейте фурната на 250С и сложете съд пълен с вода на дъното.

Обърнете розетките и ги подредете в тава за печене. 

Печете на 250С първите 10 минути с водна пара и още 5-10 минути без пара. Т.е ще трябва да извадите съда с вода. По-удобен вариант е да сложите няколко кубчета лед в тавкичка на дъното на фурната. Така няма да се налага да вадите съда. 

По време на печенето питките ще се издуят като топки. След като се зачервят хубаво са готови. Затова по-горе съм написала, че времето може да варира, защото в повечето рецепти, които гледах ги пекат между 15-20 минути. При мен бяха готови около 12-13 минута, но ги оставих за 15 във фурната.

Извадете ги от фурната, охладете ги на решетка и се насладете на хрупкавите си розети.

Може да ги срежете през средата и да им сложите прошуто, мортадела, кашкавал и салата или просто да им се насладите с няколко капки пресен зехтин и маслини. 

📌Забележка: Да споделя моят опит с обръщането тъй като правих питките няколко пъти докато намеря най-добрата рецепта. Първия път забравих да ги обърна изобщо. Т.е пресовах ги и ги оставих да втасват. След това ги изпекох. Тогава се надуха и разцъфтяха най-добре. Усетих грешката си чак след като започнах да пиша рецептата. Следващия път реших да ги направя както пишат. Пресовах ги, завъртях ги, оставих ги да втасат и преди да ги сложа в тавата пак ги завъртях. Пак се надуха хубаво, но не цъфнаха като предните. Затова за мен варианта без въртене е най-добър. Ако искате пробвайте половината да ги завъртите, а другата половина не,за да решите за вас кое е по-добре. Но да знаете, че това изобщо не влияе на крайния вкус...😍😋

Източник: https://blog.giallozafferano.it/lericettedimatilde/2021/01/rosette.html

2 Comments

Federica Simoni said…
Favoloseeeee😍😍😍😍 mi segno la tua ricetta!! Grazie! Un abbraccio💖
Maria said…
Grazie di cuore carissima! Un bacione!❤️