Торта Бертолина е типичен есенен десерт от района на Крема (малък град в Ломбардия намиращ се в близост до Милано), толкова известна и широко разпространена в града, че всяко семейство ревниво пази рецептата си. 

Предавана през поколенията не съществува уникална рецепта за торта Бертолина, но можете да намерите много нейни версии и вариации. И в това е красотата на традиционните рецепти!

Торта Бертолина няма определен произход и затова е обект на различни легенди. 

Най-хубавата разказва за две сестри, които не успели да се оженят. И тък като им се налагало да се издържат решават да отворят магазин за домашно приготвен хляб и сладкиши, като най-продаван е сладкиш с име Бертолина. Мнозина се опитали безуспешно да откраднат рецептата от двете сестри, но те успели да я запазят в тайна за да запазят лоялността на клиентите и да гарантират успех в бизнеса.


Според друга легенда тортата е кръстена на двама фермери, баща и син, Бертолдо и Бертолино.

От легендата до реалността, днес този десерт въплъщава традицията в района на Крема до степен, че да бъде обект на важен фестивал, който се провежда в края на септември всяка година в град Крема. 

Вчера случайно попаднах на този прекрасен сладкиш докато търсех рецепти с грозде. Заинтригува ме и понеже обичам десертите с плодове, бях убедена, че и този няма да ме разочарова. 

Специфичното за този десерт е, че традиционно се прави с дребно черно грозде сорт Изабела(Фрагола), което е сладко и с аромат на ягоди. Аз го приготвих с това, което имах под ръка в момента. Така, че може да изберете хубав ароматен сорт, каквито има доста на пазара по това време на годината.


Продукти:
(за форма с диаметър 18см)*

*За форма с диаметър 26см, направете двойна доза.

100г яйца (2 броя М)
150г бяло брашно
50г царевично брашно
90г захар (може да ползвате бяла или кафява по избор)
50г краве масло
60мл прясно мляко
1/2 пакетче бакпулвер (5г)
200-250г зърна от червено грозде
1 ч.л. ванилия


Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180С.

Пригответе си форма за печене с диаметър 18см. Сложете лист хартия за печене на дъното на формата. Намажете дъното и стените с краве масло или олио и поръсете с брашно. Изтръскайте излишното брашно.

Измийте и подсушете добре гроздето. Почистете внимателно зърната от чепката като ги запазите цели. Отделете ги в купичка.  


Разтопете кравето масло в микровълнова фурна на 600-800W за около 40-50 сек. Разбъркайте с лъжичка и оставете да се охлади.

В дълбока купа сложете яйцата и захарта. Разбийте хубаво за няколко минути с миксер на висока скорост докато сместа утрои обема си.


Сипете прясното мляко при маслото и разбъркайте да се смесят. Изсипете на части при яйчената смес като разбърквате с миксер да се смесят. Добавете ванилията.

В купа измерете и смесете брашната и бакпулвера.

Добавете ги на порции към сместа и разбърквайте.

Накрая изсипете зърната грозде и ги разбъркайте внимателно с помощта на силиконова шпатула. 


Изсипете сместа във формата.

Изпечете за около 35-40 минути до готовност.

Охладете на решетка.


Адаптирана от: https://www.cucinaserena.it/2018/10/torta-bertolina/

4 Comments

Federica Simoni said…
Magnifica e golosa😍😍😍😍
Maria said…
Ti ringrazio carissima!❤️❤️❤️
Rajani Rehana said…
Beautiful blog
Rajani Rehana said…
Please read my post