Торта Бертолина е типичен есенен десерт от района на Крема (малък град в Ломбардия намиращ се в близост до Милано), толкова известна и широко разпространена в града, че всяко семейство ревниво пази рецептата си. 

Предавана през поколенията не съществува уникална рецепта за торта Бертолина, но можете да намерите много нейни версии и вариации. И в това е красотата на традиционните рецепти!

Торта Бертолина няма определен произход и затова е обект на различни легенди. 

Най-хубавата разказва за две сестри, които не успели да се оженят. И тък като им се налагало да се издържат решават да отворят магазин за домашно приготвен хляб и сладкиши, като най-продаван е сладкиш с име Бертолина. Мнозина се опитали безуспешно да откраднат рецептата от двете сестри, но те успели да я запазят в тайна за да запазят лоялността на клиентите и да гарантират успех в бизнеса.


Според друга легенда тортата е кръстена на двама фермери, баща и син, Бертолдо и Бертолино.

От легендата до реалността, днес този десерт въплъщава традицията в района на Крема до степен, че да бъде обект на важен фестивал, който се провежда в края на септември всяка година в град Крема. 

Вчера случайно попаднах на този прекрасен сладкиш докато търсех рецепти с грозде. Заинтригува ме и понеже обичам десертите с плодове, бях убедена, че и този няма да ме разочарова. 

Специфичното за този десерт е, че традиционно се прави с дребно черно грозде сорт Изабела(Фрагола), което е сладко и с аромат на ягоди. Аз го приготвих с това, което имах под ръка в момента. Така, че може да изберете хубав ароматен сорт, каквито има доста на пазара по това време на годината.


Продукти:
(за форма с диаметър 18см)

100г яйца (2 броя М)
150г бяло брашно
50г царевично брашно
90г захар (може да ползвате бяла или кафява по избор)
50г краве масло
60мл прясно мляко
200-250г зърна от червено грозде
1 ч.л. ванилия

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180С.

Пригответе си форма за печене с диаметър 18см. Сложете лист хартия за печене на дъното на формата. Намажете дъното и стените с краве масло или олио и поръсете с брашно. Изтръскайте излишното брашно.

Измийте и подсушете добре гроздето. Почистете внимателно зърната от чепката като ги запазите цели. Отделете ги в купичка.  


Разтопете кравето масло в микровълнова фурна на 600-800W за около 40-50 сек. Разбъркайте с лъжичка и оставете да се охлади.

В дълбока купа сложете яйцата и захарта. Разбийте хубаво за няколко минути с миксер на висока скорост докато сместа утрои обема си.


Сипете прясното мляко при маслото и разбъркайте да се смесят. Изсипете на части при яйчената смес като разбърквате с миксер да се смесят. Добавете ванилията.

В купа измерете и смесете брашната и бакпулвера.

Добавете ги на порции към сместа и разбърквайте.

Накрая изсипете зърната грозде и ги разбъркайте внимателно с помощта на силиконова шпатула. 


Изсипете сместа във формата.

Изпечете за около 35-40 минути до готовност.

Охладете на решетка.


Адаптирана от: https://www.cucinaserena.it/2018/10/torta-bertolina/

4 Comments

Federica Simoni said…
Magnifica e golosa😍😍😍😍
Maria said…
Ti ringrazio carissima!❤️❤️❤️
Rajani Rehana said…
Beautiful blog
Rajani Rehana said…
Please read my post