Обикновено когато публикувам рецепта от традиционната кухня на дадена страна гледам да съм максимално точна и автентична в рецептата. Днес обаче е по-различно. Ще ви кажа защо.

Салтимбока (saltimbócca) означава "скачам в устата", апетитна храна, която скача сама в устата ти и не можеш да и устоиш.
Традиционно името се свързва със столицата Рим, затова и оригиналната рецепта с телешко се нарича "Салтимбока ала романа", т.е по римски. 

Тази рецепта е дълбоко залегнала в кулинарните традиции на област Лацио. За първи път за ястието споменава известният италиански изследовател и основател на модерната кулинария Пелегрино Артуси. В книгата си „Изкуството да се храниш добре“ от края на 19 век той разказва, че е опитвал салтимбока в историческата римска тратория "Le Venete". Малко след това и други римски тратории са започнали да сервират салтимбока.

Въпреки че най-акредитираното авторство принадлежи на регион Лацио, салтимбока е позната и в други региони на Италия. Мнозина твърдят, че това основно ястие е с произход Бреша. А аз като голям привърженик на кулинарията в района на Бреша, съм склонна да им вярвам.😀


Опитвала съм автентична салтимбока с телешко, опитвала съм и с пилешко. И двете са много вкусни!
Версията с пилешко е по-евтина и лека от класическата, но в никакъв случай не е по-лоша или по-малко вкусна от нея. 

Шунката и салвията обогатяват вкуса на пилешкото филе и го правят много специално. А приготвянето на ястието е толкова бързо, че за по-малко от 30 минути ще имате прекрасна и пълна с аромати вечеря!

Днес ви предлагам моят вариант на салтимбока с пилешко и бекон. Ако сте опитвали с оригиналната рецепта с прошуто съм сигурна, че моят вариант с бекон ще ви хареса, защото добавя много вкус на обикновеното пилешко филе. А самото име предполага тази вкусотия да скочи бързо в устата ви за да и се насладите напълно!



Продукти:
(за 4 порции)
2 пилешки филета
8 големи листа салвия
8 резена бекон
1с.л. брашно
1-2с.л. краве масло или гхий
50мл бяло вино
сол и пипер



Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете листата салвия.

Всяко пилешко филе срежете с остър нож за филетиране на тънки пържоли. От едно филе могат да излязат 3-4 тънки пържоли с дебелина около 2-4мм.

Поръсете пържолите с черен пипер и ги оваляйте леко в брашно. Изтръскайте ги добре и наредете въвху голяма дъска.

Върху всяка пържола сложете резен бекон и листо салвия.

Загрейте малко краве масло или гхий в голям тиган.

Запържете за 1 минута пържолите първо от чистата страна на среден огън. Обърнете и оставете да се запържат и от страната със салвията. Обърнете пак, усилете огъня и сипете бялото вино. Оставете за 1-2 минути да се поизпари алкохола, намалете огъня на съвсем слаб и похлюпете с капак.

Оставете пържолите да се задушат за 3-5 минути. Свалете от огъня и сервирайте със задушени зеленчуци. 

4 Comments

pep-4o said…
Обожавам салтимбока с всякакво месо :) дори с риба. Май заради подправката е :)
Чудесни са твоите филета, Мими!
Maria said…
Благодаря ти Пепи! Добре са му избрали името италианците 😍. Сигурно е от салвията. Чудесна подправка е. Поздрави и прегръдка! 🥰
Federica Simoni said…
Che bontà, bravissima!!💖
Maria said…
Ti ringrazio cara Federica!💖