Галет със сливи и бадеми е селски сладкиш, характерен за френската сладкарска традиция. За тези, които не са запознати с този вид десерти ще кажа, че не е нищо повече от тарт, приготвен с много тънко маслено тесто и сърцевина от плодова основа.

Особеността на този десерт е, че не изисква никакъв вид форма за печене. Пече се във фурната и може да се сложи директно върху хартия за печене. Тъй като сливите са доста сочен плод, за по-удобно сложих галета в кръгла тава, но тя в никакъв случай не е задължителна. 


За да се осигури правилната консистенция, ръбът на тестото ще бъде завит навътре към средата. Така плънката се задушава и в същото време остава сочна. И понеже сладкишът е селски, колкото по-грубо и неправилно е завит навътре, толкова по-добре изглежда и вкусен става.  

Идеята за този галет взех от една много мила потребителка на форума Бг-мама - Лабрекс, за което искрено и благодаря.😍

Мислех да използвам нейната рецепта за тесто, но накрая се спрях на класичската рецепта с брашно, масло, захар и вода, като и нея видоизмених до неузнаваемост за да получа наситен с аромати блат, който перфектно се съчета с леко киселите сливи. 

Продукти:
(за форма с диаметър 20см)

За тестото:
150 г. пълнозърнесто брашно
50г кокосово брашно
50г бадемово брашно
50 г. захар мусковадо (или кафява захар)
100 г студено краве масло
50 мл студена вода

За плънката:
900г сини сливи
50г бадемово брашно
40-50г кафява захар
1 ч.л. канела (не е задължителна)
50г натрошени и запечени бадеми, орехи или лешници 



Начин на приготвяне:

За тестото смесете брашната и захарта. Добавете студеното масло нарязано на парченца. 


Объркайте докато сухите съставки станат на влажни трохи. Може да ползвате блендер (чопър) или на ръка. Аз го правя на ръка.


Добавете студената вода и разбъркайте докато се оформи тестото. Отначало може да ви се стори, че водата ви е малко, но като го поомесите малко, ще видите, че е точно.

Оформете тестото на топка. Може да го приберете в хладилника за 30-40 минути или да го ползвате веднага.

Загрейте фурната на 180С.

Измийте и подсушете сливите. Срежете ги на две половинки, извадете костилките и срежете всяка половинка на две части. Сложете ги в купа и ги поръсете със захарта и канелата.


Изрежете квадратно парче хартия за печене. Сложете го на плота и го поръсете с брашно. Сложете отгоре тестото, покрийте го с фомакинско фолио и го разточете на кръг с диаметър около 30см.

Поръсете обилно дъното на тестото с бадемово брашно и натрошени ядки. 


Изсипете сливите и ги разпределете по цялата повърхност. Може да ги поръсите с още малко захар за по-карамелен завършек. 


Завийте краищата на тестото навътре. Дори да се счупи някъде или да не е равно, не се притеснявайте. Тук важен е селския груб вид на десерта.


Прехвърлете го заедно с хартията за печене в кръгла тава или форма за печене на торта.

Изпечете сладкиша за около 40 - 45 минути до златисто.

Извадете от формата заедно с хартията и охладете на решетка. Сервирайте.  

📌 Една идея. Сервирайте галета с топка ванилов сладолед. 😋😍

0 Comments