Смачканите картофи с фета са лесна и бърза рецепта от гръцката кухня. Вкусна, ароматна и много лесна за приготвяне гарнитура, която прави добро впечатление и може да добавите към всякo печено месо или риба.

Ако пък не обичате месо, смачканите картофи с фета и червен лук са идеалното постно ястие в комбинация с прясна салата.


Може да я приготвите с бейби картофки или пък с нормални. Сега има пресни, възползвайте се от това. Който и вариант да изберете няма да грешите. В последния месец приготвих тази вкусотия цели 5 пъти. Става еднакво вкусна както с фета, така и с козе сирене. Ако не обичате ароматни сирена, направете я с краве сирене.

Не пропускайте възможността да я приготвите, сигурна съм, че ще ви спечели, като се започне от аромата, който се носи от фурната докато се пече! 


Продукти:
6-7 големи картофа
100г сирене фета или козе сирене
1 глава червен лук
няколко стръка прясна мащерка
зехтин
сол



Начин на приготвяне:

Сварете картофите в тенджера с подсолена вода до готовност. В зависимост от размера на картофите и дали са са пресни времето на варене може да варира от 10-30 минути.

Загрейте фурната на 200С. 


Обелете и нарежете главата лук на едро.

Пригответе тава за печене. Поръсете леко със зехтин дъното на тавата. Внимателно прехвърлете и подредете сварените картофи в тавата.

С помощта на решетеста лопата леко смачкайте картофите.

Разпределете нарязания лук, натрошете сиренето и мащерката. Полейте отгоре с още зехтин.

Запечете във фурната за около 30 минути до златисто. Може да ползвате вентилатор, ако желаете. Така ще скъсите времето за приготвяне. 



Източник: Real greek recipes

2 Comments

speedy70 said…
Le adoro, semplici e saporite!!!
Maria said…
Grazie di cuore!