Леко ястие, което се приготвя лесно и бързо, а освен това е много вкусно и хрупкаво. Хрупкави, сочни парченца пилешко филе придружени от вкусна зеленчукова гарнитура. Две в едно. За по-малко от 30 минути ще се насладите на перфектната вечеря!

Много семпла и вкусна рецепта, идеална за цялото семейство. Така запечатано в галета пилешкото филе става нежно и деликатно отвътре и хрупкаво отвън.
Аз го направих с тиквички и чушки, но ако искате да обогатите зеленчуковата гарнитура може да добавите червен лук, патладжан и моркови.

Единственото неудобство е да изтърпите фурната за 20 минути в тази жега. Но пък според мен определено си струва жертвата. 


Продукти:

(за 4 порции)
2 пилешки филета (около 400г)
50-60г галета
2-3 с.л. настърган пармезан (по-желание)
1 тиквичка
1 червена чушка
1 жълта чушка (или зелена)
зехтин
риган
магданоз
сол и пипер


Начин на приготвяне:

Изберете тава с приблизителни размери 25 х 35см. Може и по-голяма. Важното е да не са много на тясно месото и зеленчуците за да се препекат добре и за по-кратко време. Ако ги сложите в малка тава влагата от месото и зеленчуците ще се изпарява по-дълго време, ще станат по-меки зеленчуците и не толкова хрупкави. 

Загрейте фурната на 200С. 


Нарежете пилешкото филе на кубчета или по-малки парчета. Сложете го в купа. Поръсете го с малко зехтин, сол и черен пипер. Объркайте да се омажат с мазнината и подправките всички парчета. 

Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете ги на едри парчета и ги сложете в купа. Поръсете ги леко с зехтин, разбъркайте ги да се омажат добре парчетата. След това ги поръсете с галета и ги разбъркайте добре да се панират хубаво парчетата. 


 Изсипете ги в тавата и ги разпределете равномерно върху цялата повърхност. 

Ако са ви останали галета в купата ги изсипете при пилешкото, ако е необходимо добавете още малко и ги разбъркайте да се панират хубаво парчетата месо. 


Изсипете ги в тавата като ги разпределите между парчетата зеленчуци. 

Сложете тавата във фурната и ги запечете с вентилатор за около 15-20 минути до златисто. 

Извадете от фурната и посолете. 

Сервирайте.

Източник: https://blog.giallozafferano.it/zeroglutine/straccetti-di-pollo-e-zucchine-gratinati/

2 Comments

speedy70 said…
Un piatto semplice e delizioso, brava!!!!
Maria said…
Grazie mille!