Ако обичате плодови сладоледи ви предлагам лесна и много вкусна рецепта как да си го приготвите вкъщи. За да приготвите домашен сладолед не ви е нужна машина, но ако имате, с нея може да забързате процеса на замръзване на сладоледа. 

По тази рецепта може да приготвите сладолед с различни видове плодове като ягоди, малини, праскови, кайсии, касис, къпини и други подобни. 

С този сладолед приготвих вкусна сладоледена торта за рожден ден, като основата направих от бишкоти савоярди, които поръсих леко със смес от малко черешов сироп и ром. 

Продукти:
150мл прясно мляко
100г захар
150мл кисело мляко
250мл сметана 35%
300г череши (малини или ягоди)
30г мед от акация

Начин на приготвяне:

Измийте черешите и ги подсушете. Махнете им костилките. Сложете ги в малка казерола със захарта. Загрейте ги на котлона и варете за около 10 минути. Добавете 1 с.л. лимонов сок или 1ч.л. лимонова киселина. Разбъркайте и свалете от огъня. Оставете да се охлади добре сместа. 


В купа сипете прясното мляко и медът. Разбъркайте ги докато се смесят добре. Добавете киселото мляко и сметаната. Разбийте добре с миксер.

Накрая добавете черешовата смес и разбъркайте. 


Приберете сместа за 4 часа в хладилника.

През това време си подгответе алуминиева, стоманена или пластмасова кутия (форма), в която ще замразите сладоледа и я сложете във фризера.

Прехвърлете сладоледа в замръзналата купа, покрийте я с алуминиево фолио или капак и приберете обратно във фризера. 



Хубаво е на 45-60 минути да вадите и разбърквате 2-3 пъти сладоледа за да не се образуват кристали.

Ако ползвате машина, след като извадите сладоледа от хладилника го довършете в машината, за да стегне и замръзне за 20-40 минути. След това го прехвърлете в кутия с капак и го сложете във фризера.

2 Comments

Federica Simoni said…
Wow che meraviglia 😍😍😍deve essere buonissimo!! Un abbraccio!
Maria said…
Ti ringrazio Federica! Un abbraccio! 💕🤗