Шоколадовият сладолед е чудесен летен десерт! Най-класическият и обичан сред домашните сладоледи! Кремообразен, обгръщащ с интензивен и топящ се вкус! 

Такова шоколадово джелато може да опитате само в най-добрите джелатерии в Италия.

Вкусът му е толкова наситено шоколадов и вълшебен, че може да изядете цялата кутия наведнъж. 

Не се шегувам. Аз също не очаквах да се получи толкова уникален. Правила съм шоколадов сладолед и друг път, но тази рецепта е разкошна без да преувеличавам. 

Уникална наслада, която се приготвя за 15 минути. Повече време ще ви трябва да почакате да стегне. 😃



В зависимост от вашия вкус можете да изберете дали да го оставите натурален или да го обогатите с парченца шоколад, глазура, накълцани лешници, бадеми, шам фъстък, пресни плодове и вафлени пръчици! 

Перфектен за сервиране в конуси или в малки вафлени чашки. Перфектен по всяко време на деня, от вкусна закуска до летен десерт след края на вечерята! 



Продукти:
250г животинска сметана 35%
200г прясно мляко 3.6%
3 жълтъка
120г черен шоколад 70%
20г какао на прах
120г захар
1 ч.л. ванилия
1 с.л. ром
5г брашно от рожков (опция)



Начин на приготвяне:

В купа разбийте жълтъците и захарта.
Разтворете какаото и брашното от рожков с 50г прясно мляко. Добавете ванилията и рома. Разбъркайте.

В казерола сипете останалото мляко и сметаната. Загрейте ги без да завират. Натрошете шоколада и го изсипете в горещата млечна смес. Разбъркайте докато се разтвори напълно. Изсипете какаото и разбъркайте.
Сипете шоколадовата смес в купата с жълтъците и разбийте добре с миксер докато се получи хомогенна смес. Върнете всичко в казеролата и загрейте на котлона до 85С. Важното е да не завира сместа. Т.е малко преди да заври изключвате котлона. 



Пригответе си голяма купа пълна със студена вода и кубчета лед. Сложете в нея казеролата и оставете за час да се охлади.

Приберете сладоледа в хладилника за няколко часа, може и за цяла нощ.

През това време сложете метална, алуминиева или стоманена купа да се охлади във фризера. В краен случай става и пластмасова кутия с капак. 


След като сладоледът престои в хладилника поне за 4-5 часа го изсипете в добре замръзналата купа. Покрийте го с капак и приберете във фризера за 6-8 часа.

Преди да сервирате извадете кутията от фризера за 15-30 минути.

📌 Ако искате да направите сладоледа в машина, след като се охлади необходимото време в хладилника го сложете в машината и оставете за 20-40 минути да стегне. След това приберете в охладена пластмасова кутия във фризера. 

2 Comments

Federica Simoni said…
super goloso il tuo gelato 😍😍😍😍baci
Maria said…
Grazie di cuore Federica! Un bacione! 😍😍😍