Торта Рай е лека и много вкусна лятна торта. Лесна за приготвяне, но достатъчно изискана дори за официален повод. 

Основата е любимата ми торта Парадизо (Рай). Блатове с разкошен вкус, сочни и перфектно съчетаващи се с крем и плодове. 

 

 Торта Рай пълна с млечен крем и горски плодове е семпла торта, която може да сервирате за закуска или като десерт в края на храненето.

Семпла, но и много вкусна торта. Всъщност чарът на тази торта е в нейната простота. Меки, сочни и ароматни блатове комбинирани с лек млечен крем и свежи горски плодове. 

Продуктите са за торта с диаметър 18 см.


Продукти:
115 г краве масло (на стайна температура)
100 г пудра захар
80 г брашно
70 г нишесте
1 яйце
3 жълтъка
кората на 1 лимон
6г бакпулвер
1/2 щипка сол

За крема:
250г маскарпоне
200г сметана
200г кондензирано мляко
10г желатин
1 ванилия

пресни сезонни горски плодове

 

Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната на 180С. 

📌Най-добрата температура за да се разбие кравето масло на крем е 18С. 


В дълбока купа разбийте мекото краве масло с пудрата захар на пухкав крем за няколко минути с мискер. Прибавете един по един жълтъците, като го разбивате добре и накрая цялото яйце. 

Смесете брашното, нишестето, бакпулвера и солта. Пресейте ги и по-малко на части ги добавете към яйчената смес като бъркате с миксер на ниска скорост.

 Намажете с масло форма за печене с диаметър 18-20 см. Поръсете я с малко брашно по дъното и стените. Изтръскайте излишното и неполепнало брашно.

Изсипете сместа във формата за печене. Изпечете за около 30-35 минути. Проверете с клечка дали е изпечен. Ако клечката е суха, значи сладкишът е готов.  

Охладете добре на решетка и разрежете за да се получат два блата. 


Измийте и подсушете внимателно плодовете. 

За да приготвите крема започнете с желатина. В купичка сипете желатина и 30мл вода. Разбъркайте леко и оставете за 5-10 минути да набъбне. Загрейте го съвсем леко в МВ фурна на 450Wза десетина секунди. Желатинът не трябва да завира! Друг вариант е леко да го затоплите на котлона само колкото да стане течен. Охлаждате го и така го добавяте към крема.
Ако ползвате желатин на листи ги натопете в купа с вода за 10 минути. След това го загрявате и охлаждате по-гореописаните начини.  


В купа разбийте сметаната на крем, добавете маскарпонето, ванилията и кондензираното мляко. Прибавете охладения желатин и разбийте всичко да се смесят добре. 

В тортена чиния сложете ринг и единия от блатовете. Изсипете крема и заравнете. Покрийте ринга със стреч фолио и оставете в хладилник за два часа да стегне. 

След това извадете, покрийте с горния блат и приберете отново в хладилник за още поне 2 часа. 

Извадете тортата от хладилника. Махнете рннга. Отгоре намажете с малко маскарпоне и наредете плодовете. 

Сервирайте. 

 

8 Comments

Federica Simoni said…
Bellissima e golosa questa torta 😍😍😍😍
Галя said…
Ех, че изкушаващо! Звучи лесно за приготвяне, а видът е много апетитен.❤️❤️❤️
Maria said…
Grazie di ❤️ cara Federica!
Maria said…
Благодаря ти Галя!❤️ Наистина се приготвя лесно, не съм от хората, които обичат много засуканите торти. 😊
Nadji said…
Un dessert comme je les aime.
J'en mangerai avec grand plaisir.
A bientôt
Maria said…
Merci Nadji! A bientôt ❤️
Галя said…
Здравей Мими! Това беше тортата ни за последните празници. Много ни хареса на всички,които я опитахме. За мен беше интересен блата, помислих си, че ще е сух, а всъщност се оказа много нежен и някак си разтапящ се в устата.
Правих и твоята лазаня болонезе( с готови кори обаче) и с нея спечелих комплименти.
Не съм ти разказвала и какво се случи с шоколадовия козунак за Великден. Ами нещо интересно и неочаквано се получи😊 След като омесих тестото в миксера,установих, че е по-рядко от нужното. Мисля, че причината е в домашното кисело мляко, което използвах, явно самото то беше по-рядко. Така или иначе, реших че на този етап е късно да добавям брашно и да меся наново(можех ли да го направя?). Успях все пак да сплета плитка, която след изпичането не беше толкова ясно изразена. Но пък се получи едно печиво, нещо между козунак и пухкаво облаче като захарен памук (не мога да намеря друго сравнение). Имаше си и конци дори, но като копринени бяха😊 Едва ли бих могла да повторя рецептата със същия резултат, но определено ми хареса много.
Прегръдки от мен!❤️❤️❤️
Maria said…
Здравей Гале!❤️ Благодаря ти от все сърце за доверието. Торта парадизо е прекрасна, дори и като сладкиш. Има масло и жълтъци в блата, които я правят сочна и подходяща, както за самостоятелен десерт, така и за блат на торти.
За шоколадовия козунак, да, тестото е една идея по-редичко, но не чак толкова. Леко лепнещо се получава и като го прехвърля на плота, да го попреметна малко, става супер.
Сега се замислям, че може би наистина зависи какво кисело мляко се слага, защото рецептата е италианска, а тяхното мляко е малко по-гъсто, като гръцкото цедено е консистенцията. Може да го уточня в рецептата. Аз също го правих по Великден и всички много го харесаха. А синът ми каза, че вече само шоколадов козунак иска. :)
Прегръдки и хубав ден ти желая! До скоро!❤️