Тези малки скъпоценни камъни с ярко зелен цвят са едни от най-добрите продукти на пролетта. Със своята сладост грахът е подходящ за различни рецепти, перфектен на яхния, с ориз или като самостоятелна гарнитура! 

Разбира се този сезон ни дава прекрасни слънчеви дни, но също така и спорадични дъждове. Когато температурата леко падне като днес, това което е необходимо за да ни развесели и стопли е комфортната храна като тази крем супа от грах.

Обгръщащ крем, който се хареса от малки и големи благодарение на перфектната си консистенция получена чрез добавяне на тайна съставка: няколко лъжици сметана, които правят крем супата от грах още по-вкусна! 

Една от любимите крем супи вкъщи. С наситен зелен цвят и деликатен кадифен вкус на грах и сметана. Приготвям я винаги когато искам лесна, бърза и вкусна сгряваща храна. А сервирана с домашните ми крутони е истинска наслада! 


Продукти:
2 стръка праз лук (или няколко стръка зелен лук)
400г грах (пресен или замразен)
600г картофи
1 морков
1 връзка магданоз
зехтин
сол
черен пипер
200г сметана за готвене 22%

За домашните крутони:
2 филии хляб
1/2 ч.л. риган
1/2 ч.л. червен пипер
щипка сол
2-3 с.л. зехтин



Начин на приготвяне:

Измийте и обелете картофите. Нарежете ги на едро.

Измийте праз лука и моркова. Нарежете ги на едро.

В дълбока тенджера (3-5литра) сложете 3-4 с.л. зехтин и добавете едронарязания праз лук, граха, моркова, магданоза и картофите. Залейте с вода колкото едва да покрие зеленчуците. Дори е по-добре да не ги покрие съвсем за да не стане много рядка после.

Сварете на слаб огън за около 30-40 минути докато зеленчуците се сварят добре. Овкусете със сол и черен пипер.

Свалете от котлона и пасирайте добре. Добавете сметаната, разбъркайте добре. Върнете на котлона за 1-2 минути колкото да кипне сметаната. 


Пригответе крутоните. 

Нарежете хляба на кубчета. Сложете кубчетата в купичка. Поръсете с риган, червен пипер, солта и разбъркайте. Добавете зехтина. 

Объркайте добре кубчетата така, че да се омазнят добре.
Изсипете ги в сух тиган и запечете като бъркате енергично до златисто.

Сервирайте с прясно приготвени домашни крутони, люспи пармезан и ситно нарязан магданоз. 

2 Comments

speedy70 said…
Ora con i piselli freschi di stagione è una bontà!!!
Maria said…
E vero, grazie!