Семпли, ароматни, много летни лимонени спагети със скариди. Три продукта, но наистина уникални на вкус. Лесни за приготвяне и много вкусни! Подходящи както за всеки ден така и за изискани гости.

Кремообразни, леки и здравословни. Ако търсите още по-диетичен вариант може да ги приготвите с пълнозърнести спагети. 

Комбинацията от скариди и лимон е често срещана особено за салата или ризото, но днес ще приготвим паста. Киселиността на лимона се съчетава чудесно със сладките скариди, а ментата подсилва вкусовете. 

Добавянето на лимончело придава забежителен аромат и оставя страхотен послевкус в устата. Ако не се притеснявате може да фламбирате леко алкохола, но дори да не го направите няма проблем. 

Ако сте любители на морските дарове, обичате лимон и скариди, задължително ги опитайте.

Рецептата е на шеф Лука Папагало, известен италиански готвач и основател на най-стария и голям италиански кулинарен форум Cookaround.


Продукти:
(за 4 порции)

400г спагети
300г опашки от скариди
1 с.л. лимончело (като опция бяло вино)
1-2 лимона
2 скилидки чесън
прясна мента
зехтин


Начин на приготвяне:

За тази рецепта може да ползвате сурови, охладени, замразени или бланширани, по-едри скариди. Предварително им махнете главите, обелете люспите по тялото и с лек срез с нож през гърба им махнете черната вена. Ако са замразени и почистени само ги размразете добре и подсушете преди да ги сложите в тигана.

В средно голям тиган сложете малко зехтин и скилидките чесън. Загрейте и добавете скаридите.

Запържете за 3-5 минути. Ако са сурови скаридите ( т.е сиви на цвят) след допира с огъня ще станат розови. 

Скаридите да много нежни и не е нужно да се готвят дълго време за да не станат жилави. Добавете сол, черен пипер и лимончелото. Разбъркайте и свалете от огъня.

В голяма дълбока тенджера (4-5литра) загрейте 4 литра вода. Като кипне водата добавете 1 с.л. сол, разбъркайте и сложете спагетите да се варят за 5 минути. Нормалното време за варене на спагетите е около 7-8 минути. 



В това време вземете малко по-голям или дълбок тиган и сипете сока на 1 лимон. Добавете 2-3 черпака от водата на спагетите и сложете да покъкри за 1-2 минути на котлона. 

След като минат 5 минути от началото на варенето на спагетите ги отцедете като запазите водата, в която са врели. Сипете ги в тигана с лимонената вода и варете за още 2 минути на среден огън като периодично разбърквате с щипка. 

Накрая прибавете скаридите, щедро наръсете със черен пипер, пресен зехтин, настържете кората на лимона и накъсайте няколко листа прясна мента. Разбъркайте.

Сервирайте в чинии. Украсете допълнително с мента, черен пипер и малко лимонова кора. 

 

Източник: https://www.casapappagallo.it

0 Comments