Фатуш е „хлебна салата“, за която се твърди, че произхожда от Северен Ливан. Ливанските фермери намерили начин как да използват остатъците от арабска пита като ги запържвали в малко зехтин подобно на крутони. Към тях  добавяли всякакви сезонни зеленчуци и билки и смесвали всичко. 

Поради тази причина списъкът на съставките за фатуш може да варира. И със сигурност ще намерите различни версии на фатуш в страните от Близкия изток.

Основните продукти за фатуш са краставици, домати, листа от тученица (или маруля), репички и зелен лук. Пресни билки като магданоз и мента. С лек винегрет и щедро подправен със сумак придават на фатуш неговия подчертан свеж  вкус.



Съвети:
✔ Започнете с избора на най-добрите продукти, които намерите като узрели домати, прясно набрани билки и прочие.
✔ Отделете време да препечете и изпържите вашата пита вкъщи, като се уверите, че ги подправяте добре.
✔ Опитайте се да не пропускате сумак. Това е специална подправка и този леко кисело-тръпчив вкус е много труден за възпроизвеждане.
✔ Използвайте качествен зехтин екстра върджин. Той е пиперлив и с интензивен плодов вкус, който е от съществено значение в салатата.
✔ И накрая, не забравяйте, че това е базова рецепта за фатуш. Може да добавите и други сезонни зеленчуци като зелени чушки, още билки или счукан чесън. А ако имате на разположение меласа от нар добавете 1ч.л. във винегрета.  


Продукти:
2 арабски пити
3-4 листа от марула или салата
1 краставица
2 домата
3-4 стръка зелен лук
5 репички
1/2 връзка магданоз
малко прясна мента(по желание)
1 ч.л. сумак
сол

За винегрета:
40-50мл зехтин
сока на 1/2 лимон(или 2-3 с.л. ябълков оцет)
сол
1 ч.л. меласа от нар (по желание)

 

Начин на приготвяне: 

Нарежете питите на малки парчета около 2х2 см. Поръсете ги със зехтин и разбъркайте да се омажат хубаво. Запържете ги на сух незалепващ тиган до златисто. Отделете настрана. 

Пригответе си венегрета в малко бурканче. Разклатете добре да се смесят продуктите. 

Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете ги в купа и разбъркайте. Добавете препечения хляб и залейте с винегрета. Разбъркайте добре и поръсете леко със сумака. 

Оставете за половин час да престои в хладилника да се смесят добре ароматите на салатата и сервирайте. 


Източник: Simply Lebanese

2 Comments

speedy70 said…
Adoro queste insalate che fanno da piatto unico!
Maria said…
Anche sano, grazie Simona! Un abbraccio!