Баба Гануш буквално означава „разглезен баща“. Толкова вкусна разядка, че като я изядете, няма как да не се почувствате поне малко разглезени! В Ливан се нарича мутабал или салат хацилим, което означава салата от патладжан. Французите я наричат хайвер от патладжан.

Всички тези изискани имена се отнасят до едно и също нещо - копринено, кремообразно, приятно потапяне с патладжан, чесън, цитрусова нотка и сусамов тахан. 


Основните съставки са печен патладжан, сусамов тахан, чесън и лимонов сок. В допълнение може да добавите малко кисело мляко. Аз обичам да добавям няколко лъжици защото обогатява вкуса на разядката, а в допълнение на леко препечените зърна кедрови ядки и сумак е превъзходна! Сервира се с арабска пита.

Въпреки богатия си и кремообразен вкус Баба Гануш е здравословна разядка от средиземноморската кухня с ниско съдържание на въглехидрати.   

Продукти:
2 патладжана
2-3 с.л. кисело мляко
2 с.л. сусамов тахан
2 скилидки чесън
1-2 с.л. лимонов сок
1-2с.л. зехтин
сол
1/2 ч.л. сумак (за гарнитура)
10-15г кедрови ядки (за гарнитура)
няколко листа магданоз (за гарнитура)


Начин на приготвяне:

Патладжаните измийте, подсушете и срежете на две. Направете няколко разреза с нож в месото на патладжана и поръсете със сол. Изпечете патладжаните във фурната на 200С за около 30-40 минути докато омекнат добре.
Оставете леко да се охладят и с голяма лъжица изстържете месото от кората.  Нарежете го много на ситно или го блендирайте. 

📌 По-бърз и лесен вариант е да ползвате предварително изпечен и обелен патладжан. Есента винаги пека много патладжан и имам готов изпечен до следващото лято. 


Сложете в дълбока купа патладжана, сусамовия тахан, киселото мляко, пресованите скилидки чесън, лимоновия сок, солта и зехтина. Объркайте докато се получи хомогенна смес.

Запечете леко кедровите ядки на сух тиган да си пуснат аромата.
Сервирайте в чиния и украсете с малко сумак, нарязан магданоз, зехтин и запечените кедрови ядки. 


Съвети:

✔ За по-добър вкус оставете баба гануш да се охлади за един-два часа в хладилник.

✔ Ако искате веган вариант не слагайте кисело мляко.

✔ Може да изпечете патладжана на газов котлон като го опърлите добре и го завиете в алуминиево фолио да се задуши. После обелвате и готово. Или да го изпчете и в чушкопек. Приготвен по тези два начина патладжанът се опушва едновременно с опичането. Така вкусът на баба гануш е наистина разкошен. 


0 Comments