Една от любимите ми напоследък рецепти за печени кюфтета. Кръстих ги ориенталски заради подправките, които слагам в каймата като мента, сумак и мащерка. Рецептата е взаимствана от гръцката и турската кухня и напасната към нашия вкус. 

Колкото до вида на каймата може да ги направите с телешка, смес от телешка и свинска или телешка и агнешка. Пробвала съм всички варианти и винаги се получават много вкусни и ароматни кюфтенца. Ако ги правите само с телешка кайма гледайте да не е много суха защото ще се отрази на вкуса на кюфтетата. 


Ментата в комбинацията с останалите продукти придава много свеж вкус на кюфтетата. Чудесно се допълват с млечен сос на основата на сусамов тахан и прясна салата. Може да ги приготвите както на фурна, така и на скара. На мен лично на скара ми харесват една идея повече, но аз принципно предпочитам месото да е печено на скара. 


Продукти: 

За кюфтетата:
900г телешка кайма или смес телешко и агнешко месо (свинско и телешко)
1 глава лук или няколко стръка зелен лук
1 връзка магданоз
1 ч.л. сумак
1 ч.л. лют пипер
1/2 връзка прясна мента
1 ч.л. мащерка/риган
50-60мл газирана вода
сол, черен пипер

За млечния сос:
2 с.л. сусамов тахан
2 скилидки чесън
150г пълномаслено кисело мляко (по-гъсто по възможност)
1с.л. зехтин
сол


Начин на приготвяне:

Пригответе соса. Пресовайте скилидките чесън в малка купа. Добавете млякото, тахана, зехтина и солта. Объркайте до хомогенна смес. Приберете в хладилника.

За кюфтетата нарежете лука, магданоза и ментата на ситно. Сипете каймата в дълбока купа. Добавете подправките и водата. Омесете с ръка хубаво докато се смесят всички съставки. Покрийте с найлоново фолио и приберете в хладилника за няколко часа. 

Пригответе си плитка тава или поднос, в който ще наредите кюфтетата. Намаслете си добре ръцете с олио или зехтин. Оформете средно големи кюфтета. На мен от това количество ми излизат около 20 кюфтета. 

Печени на фурна

 Може да изпечете кюфтетата във фурната или на силно загрята скара. 

Ако ги печете във фурната ги наредете в голяма плитка тава покрита с алуминиево фолио или хартия за печене. Наредете кюфтетата едно до друго в тавата и ги изпечете на 200С на грил с вентилатор до златисто. Завъртете ги и доизпечете от другата страна ако е необходимо. 

 


3 Comments

speedy70 said…
Molto appetitose, ottima la salsa di accompagnamento!
Federica Simoni said…
molto gustose!!😋😋😋😋😋buon fine settimana!
Maria said…
Grazie ragazze! ❤️❤️❤️