На пръв поглед пиле с ориз. Всеки е готвил пиле с ориз, нали? Да, ама не. Това пиле с ориз и гъби е толкова вкусно, че ще искате да ядете още и още. И не го казвам за да ви накарам да го опитате, а защото наистина е много вкусно! 

Рецептата е от най-старата ми италианска книга и съм я правила хиляди пъти. Даже почти бях сигурна, че съм я публикувала, но не я открих. Оригиналното заглавие на рецептата се превежда буквално като "абсолютно превъзходен ориз" и повярвайте ми така е.

Освен, че е най-вкусното пиле с ориз и гъби, ястието се приготвя лесно и за 40-50 минути може да имате невероятна вечеря. 

Необходим ви е един голям дълбок тиган, в който първо ще запечете пилешките филенца, след това ще запържите гъбите и накрая ще сварите ориза. Смесвате всичко и запичате за 10 минути. 

Звучи лесно нали? А вкусът е разкошен. Тайната е в отделно приготвените продукти. Така всичко си пуска своя аромат и накрая когато се смесят ще получите най-вкусното пиле с ориз и гъби! 

Продукти:
300г ориз арборио или ризон
1 глава лук
100мл бяло вино
300г пилешко филе
300г печурки
100г ементал (или друг кашкавал по избор)
60г краве масло
3 с.л. зехтин
1/2 връзка магданоз
250г концентриран пилешки бульон
сол
пипер


Начин на приготвяне: 

Пилешкото филе срежете на две по дължина, така, че да се получат две тънки пържоли. Овкусете със сол, черен пипер и малко зехтин. Може да го мариновате от предния ден, не е проблем. Може и веднага преди да го изпечете. 

Гъбите почистете и обелете. Нарежете на резени. Нарежете лука и магданоза на ситно.  

Колкото до пилешкия бульон може да ползвате от кубче, но аз предпочитам истински. Обикновено купувам пилешки фенери, които сварявам в голяма тенджера с няколко моркова, целина, лук и пащърнак. След това прецеждам и го запечатвам в няколко малки бурканчета от по 200мл. Когато го сипете в бурканите още горещ, след изстиване бурканчето се запечатва. Прибирам ги в хладилник и така винаги имам вкусен домашен пилешки бульон. От месото на фенерите, зеленчуците и част от бульона приготвям страхотна пилешка супа. 


Продължаваме с ястието. :) 

Вземете голям и дълбок тиган с незалепващо покритие. Загрейте го леко и сложете в него на сухо пилешките филета. Запечете ги от двете страни до златисто за няколко минути. Извадете от тигана и оставете настрана в чиния. 

Сложете малко половината краве масло в тигана и сипете гъбите. Запържете като ги разбърквате няколко минути докато се сготвят. Прехвърлете в купа и овкусете със сол, черен пипер и магданоза. 


Сложете в тигана 3 с.л. зехтин и ситно нарязания лук. Добавете ориза и запържете за 1 минута като бъркате интензивно. Сипете бялото вино, разбъркайте и оставете да изпари виното. Добавете пилешкия бульон и периодично разбърквайте. Варете ориза на по-силен огън, като бъркате често. Когато ориза поеме бульона добавете 1 чаша топла вода. За да се свари оризът ще ви трябват около 2-2 1/2  чаши вода. 

За най-лесно вземате голяма чаена чаша с вместимост около 300мл. Сипвате една чаша ориз и после за да се получи вкусен сварен ориз, но не преварен! ще ви трябват три чаши топла вода.  


След като оризът е сварен, изключвате котлона. Добавяте останалото краве масло. Нарязвате на ситно гъбите и пилешкото и ги добавяте към ориза. Объркайте добре да смесят съставките. 

Загрейте фурната на 200С. Намажете тава с размер 20х35см или близък до този размер с краве масло. Изсипете сместа и изравнете. 


Настържете 100г ементал отгоре и запечете за 10-15 минути докато се разтопи и запече ементала. 

Сервирайте топло с прясна салата по избор.  

Източник: Guida Cucina - Poco tempo tante idee

2 Comments

Federica Simoni said…
Buonissimo, è proprio invitante😋
Maria said…
Grazie! ❤️