Невероятна пица на парче! Казвам го като човек, който не е особен почитател на дебелите пици. Ако сте ходили в Милано няма как да сте пропуснали легендарната верига пицарии Spontini. Те са един от символите на Милано, които още от 1953 година предлагат пица на парче. 

Дебела въздушна среда, хрупкава препечена кора, изобилие от моцарела и доматен сос, това е  пица Спонтини. Сега може да си я приготвите вкъщи без много усилия, защото тестото се измесва лесно, а после имате няколко втасвания.

Основата е тесто с богат доматен сос и много леко препечена моцарела. Сама по себе си е много вкусна, но ако не ви е достатъчно след изпичане може да сложите няколко резена шунка, мариновани гъби или аншоа отгоре. Който и вариант да изберете няма да сгрешите. Вкъщи всеки си я гарнира различно, но за мен с филета аншоа е перфектната комбинация! 

Дозата е напълно достатъчна за 3-4 порции, но ако решите може да я удвоите и да си направите две тави с пица. 


И тъй като правих пицата два пъти в рамките на няколко дни ще споделя наблюденията си. Приготвянето и наистина е лесно, първия път я правих точно по рецептата, втория сложих 1г повече суха мая, защото трябваше да е готова за обяд. Съответно времето за отделните втасвания се скъси с едни 10-20 минути всяко.

Първата пица намазах цялата с доматената смес. Още при първото печене краищата поизгоряха, след допичането с моцарелата на две места беше доста черна. Това по никакъв начин не повлия на вкуса, дори мъжете установиха, че препечената им е харесала повече. На снимките горе виждате двата резултата. Първата е по-препечена и една идея по-хрупкав блата, от снимката на втория.  

Използвах моцарела за пица, тя малко по-суха от нормалната. Пак пусна течност, но много по-малко. Ако използвате обикновена моцарела задължително я оставете поне за няколко часа да се отцеди нарязана или накъсана. 

Аншоата в доматения сос не се усеща, но придава леко пикантна нотка и соленост на соса. 

Продукти:
(за пица с диаметър 30см)

250г брашно тип 00 за пица
30г оризово брашно
2г прясна мая или 1г суха мая
100г студено прясно мляко
90г студена вода
15г зехтин
7г ечемичен малц или мед
5г сол

За плънката:
350-400г моцарела за пица
300г консерва домати
3 филенца аншоа в олио
сол
риган
зехтин



Приготовление:
В купата на миксера сложете брашното, солта, зехтина, млякото и накрая водата, в която сте разтворили малца и маята. Ако нямате малц може да го замените с мед.

Месете на ниска скорост в продължение на 2 минути с куката.

Увеличете скоростта и месете още 8-9 минути, докато тестото се отдели от дъното на купата и се увие около куката (или бъркалките на миксера). Температурата в края на месенето трябва да е 23-24°С
Обърнете тестото върху работната повърхност и го оставете да почине 5 минути.


Направете две-три прегъвания, като винаги затваряте към средата. Хващате единия край и го замятате към средата, след това срещуположния край замятате към средата, правите същото и с останалите два края. 

Оставете го да почине още 5 минути и повторете 2-те сгъвания, както по-горе.
Оформете на топка и сложете в контейнер, докато удвои обема си. Ще отнеме около 4 часа. (При  приготвяне с двойно количество мая втасването е около 2 часа).

През това време нарежете моцарелата на филийки и я оставете да се отцеди добре поне 2-3 часа. Необходимо е да изберете хубава моцарела за пици (тази, която е на голямо парче).

Когато се удвои тестото леко оформете на топка без да го стягате и го оставете да почине за около 20-30 минути.

Полейте обилно с зехтин тавата, в която ще го печете. Сложете в средата на тавата тестото, внимателно го разточете с пръсти без да стига до краищата на тавата. Покрийте с кърпа или найлоново фолио и го оставете да почине около 30-40 минути.


 След това внимателно доразточете тестото до краищата на тавата. Покрийте с найлоново фолио и оставете за час да втасва. (Ако сложете повече мая, 40 минути са достатъчни.)

Смесете белените домати с 2 - 3 рибки аншоа. Пасирайте ги. Друг вариант е да ползвате паста от аншоа, ще ви трябва 1-2 ч.л. от нея.


Включете фурната на температура 250°С - 260°С на функция пица или с вентилатор.

Намажете тестото с 2/3 от доматения сос, посолете и печете на 1во (най-ниското) ниво на фурната за около 7-10 минути.  

Наблюдавайте пицата, когато доматите се запекат а тестото се надигне и образува лека златиста коричка, може да я вадите.

Извадете от фурната, добавете останалите домати, още сол, риган и нарязаната моцарела. Най-отгоре полейте леко със зехтин.

Доизпечете пицата този път в горната част на фурната за около 3-4 минути или докато моцарелата се разтопи добре.

След като извадите от фурната може да поръсите с още малко риган и пресен зехтин.

Извадете от тавата и оставете върху решетка да се охлади. Изчакайте поне 10-15 минути преди да я нарежете.


Бележки:

✔Ако искате да намалите времето на втасване на половина удвоете количеството мая.
✔ Възможно е да измесите на ръка, последователността е една и съща, стига накрая тестото да е гладко.
✔ Истинският „проблем“ е моцарелата. Ползвайте моцарела за пица, защото ако вземете прясна трябва да я отцедите много добре поне няколко часа по-рано.
✔Нямате оризово брашно? Може да смелите малко ориз с машинката за мелене на кафе до необходимото тегло на ориза, или да го замените с 12,5% протеиново брашно.
✔Върху изпечената пица може да добавите плънка по желание - няколко рибки аншоа, варена шунка, гъби.  

Източник: Anice e cannella

4 Comments

speedy70 said…
Complimenti, ha un aspetto molto invitante e ghiotto questa pizza!!!!
Maria said…
Grazie di cuore, Speedy!
Галя said…
Здравей Миме! Този път ще се похваля с прекрасна пица. Толкова подробно описваш рецептите, че човек няма как да сбърка. Тестото ми се получи идеално, малко се замислих върху количеството на доматения сос, но щом ти си го казала, аз изпълнявам😊. Оказа се, че изобщо не е много, а е точно, колкото трябва. Оказа се също, че много харесвам такива дебели пици.Прекрасна седмица ти желая!❤️❤️❤️
Maria said…
Благодаря ти от сърце Гале за милите думи! Прекрасна седмица и на теб! 😍😍😍