Лесна и вкусна рецепта от паста само с три продукта - скариди, тиквички и чери домати. Пакери със скариди и тиквички са с деликатен рибен вкус. Идеални за лек и здравословен обяд или вечеря. 

Пакерите са вид паста с цилиндрична форма, които приличат на гигантски макарони. Наричат ги още каламарата, защото приличат на резени калмар.
Класическата рецепта за пакери е с риба, но са много са удобни за всякакви видове сосове, които могат да полепнат по тях. Пакерите могат да ползват и като мини канелони, които да бъдат напълнени с плънка и полети с бешамел или доматен сос.   

За съжаление в България пакерите не са от най-известните пасти, но се намират в големите вериги супермаркети и в магазините с италиански стоки. За рецептата ползвах Pasta Rummo.


Продукти за 4 порции:
320г пакери (вид паста с големи дупки)
300г опашки от скариди
2 малки тиквички
300г чери домати
1 скилидка чесън
1 връзка босилек
1ч.л. лют пипер
зехтин
сол
черен пипер


Начин на приготвяне:

Изчистете суровите скаридите от люспите и главите. Махнете им черната вена от горната страна, като я издърпате с пръсти или леко срежете скаридата през средата и я извадите. Измийте ги и подсушете.

Доматите измийте, подсушете и срежете на две или четири.

Измийте и подсушете тиквичките. Срежете ги на две през средата и след това на тънки жулиени.

В дълбок тиган сипете малко зехтин и запържете тиквичките като ги оставите леко хрупкави. Извадете ги в чиния. 

В същия тиган сложете нарязаната скилидка чесън, запържете я съвсем леко без да прегаря. Добавете доматите, лютия пипер и разбъркайте. Оставете за 4-5 минути да запържат на среден огън. Добавете скаридите. Разбъркайте за 2-3 минути да се запържат равномерно от всички страни докато станат розови.
Ако ползвате бланширани скариди ги запържете за 1-2 минути колкото да се стоплят и пуснат аромат.

Върнете тиквичките в соса, разбъркайте. Прибавете босилека и махнете от огъня. Прибавете малко пресен зехтин, сол и пипер. 



През това време загрейте в дълбока тенджера 4 литра вода. Като кипне добавете 1 с.л. сол. Прибавете пастата и варете според описанието на опаковката. При мен времето за варене беше 13 минути.

Сипете пастата към соса и разбъркайте да се смесят добре вкусовете. Ако е необходимо може да добавите в соса малко от водата, в която е вряла пастата.
Сервирайте пастата.

Източник: Cucina Moderna Oro - Pasta passione italiana

0 Comments