Традиционен български козунак с прясно мляко - много пухкав, въздушен, ароматен, с тънка коричка и много конци. Рецептата е много стара, една от първите в блога. Не я бях правила от няколко години, защото ползвам рецептата на Бранка, но тази също е много добра. 

Реших да я изтупам от праха, защото е по-лесна и бърза за приготвяне, особено за хора, които не се чувстват уверени да месят козунаци. Реално ако сутринта направите закваската, в ранния следобед ще имате вкусен и пухкав козунак на конци. Без да бързате или пришпорвате тестото. Не съм променяла нищо по рецептата, освен, че се опитах да бъда по-подробна в описанието за приготвяне стъпка по стъпка и се постарах да бъда максимално точна с количествата на продуктите. За по-голямо удобство съм написала пропорциите за един и два козунака. Кой колкото реши да направи. А най-долу съм написала няколко съвета, които ще ви помогнат да приготвите вкусен козунак.

По същата рецепта може да си направите и вкусни козуначени кифли, които да напълните с плънка по избор.

 

Продукти за 2 козунака всеки по 800г:
780г брашно тип 500 с минимум 11% протеин (брашно за пица, за баница и прочие)
24г прясна мая или 8г суха мая
220г прясно мляко
240г яйца (4 броя размер L)
160г захар
80г свинска мас (или краве масло)
2 ч.л. ванилен екстракт
кората на 1-2 лимона
60г стафиди (аз сложих сушени червени боровинки)
60г ром или коняк
1/2 яйце за намазване
захар за поръсване

Продукти за 1 козунак около 800г:
390г брашно тип 500 с минимум 11% протеин (аз ползвах брашно за пица 260W, 12% протеин)
12г прясна мая (аз сложих 4г суха мая, ползвах на д-р Йоткер)
110г прясно мляко
120г яйца (2 броя размер L)
80г захар
40г свинска мас (или краве масло)
1 ч.л. ванилен екстракт
кората на 1 лимон
30г стафиди (аз сложих сушени червени боровинки)
30г ром или коняк
1/2 яйце за намазване
захар за поръсване (аз поръсих с кафява захар)

 Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура. 

Накиснете стафидите в алкохола поне за час-два докато омекнат. След това ги отцедете на салфетка и запазете алкохола. Ще го използвате в тестото. Оваляйте стафидите в малко брашно и изтръскайте. Това се прави за да не се овлажнява тестото когато се добавят стафидите. 

Пригответе маята. В малка купичка сложете натрошената мая с 60г леко топло мляко, 1 ч.л.захар и 2-3 с.л. брашно, разбъркайте докато се получи леко гъста кашичка. Покрийте с фолио и оставете на топло докато сместа напълни купичката. 

Ако ползвате суха мая като мен действате по-същия начин както с прясна. Внимавайте млякото да не е горещо! Потопете пръст в него, трябва да го усещате хладко. 

Точната консистенция не е от значение за крайния резултат. При мен маята беше готова за 30-40 минути. Температурата в стаята беше 22С. 



В голяма купа сипете яйцата, захарта, ванилията и лимоновата кора и леко ги разбийте. Добавете останалото прясно мляко, закваската и алкохола. Прибавете брашното, разбърквайте периодично докато добавяте към сместа. Започнете да месите. Месете с миксер или планетарен миксер на първа степен за около 3-4 минути. После увеличете на втора степен и доизмесете още 4-5 минути докато започне да се увива около бъркалката на миксера. Накрая постепенно добавете меката свинска мас или кравето масло. Бъркайте още 4-5 минути докато тестото стане меко, еластично и лъскаво. 

Оформете на топка, сложете в купа и покрийте с фолио(или шапка) да втаса за около час на стайна температура.

Леко разточете тестото като го натискате с пръсти на работния плот. Разпределете стафидите и леко премесете. Оформете на топка, покрийте и оставете за 30 минути да почине тестото.

С намаслени ръце оформете тестото на 3 топки. Разточете ги леко с пръсти и ги завийте на рулца с дължина около 20см. (ако правите двойната доза рулцата ще са дълги 40 см.)  Наредете ги на плота едно до друго и ги покрийте с найлон за 15 минути да се отпусне тестото. 


С намаслени ръце леко ги разточете и оплетете на плитка. Ако правите двойна доза имате два варианта. 1. Да сплетете една дълга плитка, която после да срежете на две равни части. 2. Да срежете разточените рулца на две равни части и да ги сплетете по-отделно. 

Подгответе си формата или формите за печене. Аз ползвах форма с размер 29х15см. Това го давам като ориентир. Вие може да наредите козунака в тава или във форма с близки размери. Покрийте дъното и стените на съда с хартия за печене и я намажете с малко краве масло или олио.

Прехвърлете оплетения козунак в съда за печете.  Покрийте го с найлон и кърпа. Оставете да втаса поне за час и докато удвои обема си. 

В зависимост от температурата в стаята, втасването може да варира от един до няколко часа. При мен при 22С втасването беше около час и половина.

Загрейте фурната на 170С. 

Намажете козунака с яйце или смес от яйце и мляко и поръсете със захар и/или ядки. 

Изпечете за около 35-40 минути. Охладете на решетка.


Съвети:

✔ Продуктите за козунака винаги трябва да бъдат със стайна температура. За целта е хубаво да ги извадите поне един-два часа по-рано.  

✔Ако решите да ползвате олио вместо краве масло(свинска мас) или смес от олио и краве масло, трябва да намалите количеството прясно мляко с количеството олио, което добавяте. Т.е ако добавите 40г олио, махате 40г прясно мляко от рецептата. 

 ✔Олиото се добавява в началото на месенето заедно с яйцата и млякото.

✔Винаги добавяйте твърдите мазнини като краве масло и свинска мас в края на омесването и не наведнъж. И двата продукта е важно да бъдат оставени на стайна температура поне един-два часа преди да ги вложите тестото. Не ги загрявайте и охлаждате на котлон, микровълнова фурна и прочие.  

✔ Може да замените захарта с еритритол, ако не искате да консумирате захар или приготвяте козунак подходящ за диабетици. Изпробвано е. Няма да повлияе по никакъв начин на тестото. За друг вид подсладители не мога да дам гаранция, защото не съм пробвала.

✔Може да ползвате всяко бяло брашно, което има поне 11% протеин. От опита ми мога да кажа, че с италианско брашно за пица или манитоба се получава винаги пухкав резултат с много конци. Разбира се може да работите и с български брашна тип 500, за баница, пица и прочие с повече протеин (11-14%).  

✔Оставете козунака да си втасва на стайна температура (между 21-26С). Не го пришшорвайте да втасва във фурната, естественото втасване е с най-добър краен резултат.  

✔Като разбиете яйцата може да отделите 1 с.л. в малка купичка, към която преди печене да добавите 1 с.л. прясно мляко. С тази смес ще намажете козунака преди печене. Така няма да изхабите цяло яйце за намазване.

✔Времето на изпичане е идеално ако искате козунак с тънка коричка и мека пухкава среда. Ако продължите с печенето кората на козунака ще стане по-дебела, а средата по-плътна и суха. Ако сте спазили написаното по-горе от мен, няма начин да се получи глетав и недоизпечен козунак.

 

Весели празници!

6 Comments

Federica Simoni said…
wow è magnifica 😍😍😍😍😍complimenti!!!! Bravissima!!! Un abbraccio
Maria said…
Grazie di ❤️! Un abbraccio e buon weekend!
Галя said…
Честит празник, Мария! Нека е пролетно и цветно в душата и сърцето ти! Много здраве на теб и на всички обичани от теб хора!
Пак си с мен в кухнята и на този празник и е много вкусно и ароматно.
Следвайки подробно рецептата и съветите ти, направих страхотен козунак. Оказа се, че ако имаш такъв добър учител и качествено брашно(използвах италианско за пица с 14.2 процента протеин), резултатът е сигурен, а усилията не са толкова големи. Наистина съм възхитена! Благодаря ти!😍
Maria said…
Здравей Галя! Благодаря ти от сърце за милите пожелания и за това, че се доверяваш на рецептите и съветите ми! ❤️❤️❤️
Отзивите от хора като теб ме карат да продължавам да творя и да помагам на другите кулинари и ентусиасти в кухнята.
Желая на теб и близките ти много здраве и щастливи празници!😍😍😍
Галя said…
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Нека има светлина в сърцето ти и светлина да те води по пътя ти! Бъди здрава, Мария!
Отново заложих на този козунак за Великден и отново съм възхитена от резултата. Позволих си съвсем малко да увелича захарта и добавих парченца от захаросан див портокал. Много ми се искаше да направя руло, но не можах да си организирам времето. Тази рецепта ме устройва като време за приготвяне и като вид и вкус. Това си е точно моят козунак и продължавам да му се радвам и да се хваля. А на теб отново благодаря за вдъхновението и съветите❤️❤️❤️
Maria said…
Во истина воскресе! Светли празници на теб и семейството ти Галя, бъдете здрави!
Винаги ме караш да се усмихвам на коментарите ти, толкова са искрени и позитивни. Благодаря ти от сърце! ❤️
Аз също заложих на този козунак за празника, ама сутринта докато още спях обърках малко стартера 😂😂...като тръгнах да измесвам тестото се усетих, но реагирах бързо и оправих гафа, но така се роди една нова рецепта за "сбъркан козунак", който мисля да пусна в някакъв момент. Получи се още по-лек и ефирен от този, с много конци. Всъщност разликата е, че има и вода освен млякото.
Ще се радвам да се "чуваме" с теб! Хубав ден ти желая!❤️❤️❤️