Бях решила да изпробвам нова рецепта за козунак и тази ми се видя добра. Наистина се получи чудно вкусен козунак. С тънка добре изпечена коричка, пухкава и въздушна среда и много конци. 

Това, което ми допадна най-много в тази рецепта е лесното приготвяне. Не е нужно да го премесвате, дърпате, да му баете.. 

Омесвате тестото, втасва, оформяте на плитка, втасва пак и печете. Какво по-лесно от това, когато става дума за козунак? 

За всеки случай съм дала доза за голям и малък козунак, но да знаете, че малкият свършва бързо. 😇

Продукти (за форма с диаметър 28-30см):
300 г брашно манитоба
300 г брашно тип 00
20г прясна мая (9г суха мая)
150 г захар
120 мл топло мляко
4 яйца
100 г меко масло
1/2 ч.л. сол
кората на половин лимон
за намзване:
3 с.л. топло мляко + 1с.л. захар (или захарна гранела)

Продукти (за форма с диаметър 20см):
150 г брашно манитоба
150 г брашно тип 00
10г прясна мая (4г суха мая)
70 г захар
60 мл топло мляко
2 яйца
50 г меко масло
1/4 ч.л. сол
кората на половин лимон
за намзване:
1 с.л. топло мляко + 1с.л. захар или захарна гранела

Начин на приготвяне:

Важно е всички продукти да са със стайна температура. Маслото трябва да е омекнало само без да го затопляте на МВ или котлон. 

В дълбока купа сипете брашното, маята, захарта, топлото мляко, лимонената кор, леко разбитите яйца и солта. Разбийте с миксер 10 минути, до меко еластично тесто. 

Накрая на два пъти добавете мекото масло и продължете да месите, докато тестото го поеме цялото. Този процес може да отнеме 5-10 минути. 

Оформете готовото тесто на топка, сложете го в чиста купа и го оставете на стайна температура да втаса за 2-4 часа, докато утрои обема си.

❗Втасването зависи от температурата в помещението. При мен на 21С стайна температура тестото втаса за 3 1/2 часа. Не го форсирайте на много висока температура да втасва за да стане по-бързо! 

❗Ако искате може да замесите козунакът вечерта и да оставите тестото на хладно при температура под 16С или в хладилник. Така тестото ще втаса по-бавно, сутринта ще оформите плитката, ще оставите да втаса и ще изпечете. Препоръчвам при този вариант да ползвате само брашно манитоба, вместо смес от двете. Това брашно е с повече глутен, който не позволява на тестото да превтаса, дори при дълго втасване. Ако ще втасва в хладилник, не е от значение какво ще бъде брашното, стига да е с над 11-12% протеини.

Готовото тесто прехвърлете на работен плот намазан с малко мазнина (зехтин, олио) С пръсти го разточете на квадрат и го сгънете по следния начин: Първо левия край към средата, после десния пак към средата. След това го завийте на руло. Срежете рулото на три равни части. 

Всяка част разточете на дълъг фитил. Сплетете ги на плитка, осучете ги на охлюв и ги прехвърлете във форма с диаметър около 28-30см.покрита с хартия за печене. 

Покрийте с фолио и оставете втаса за час.

Загрейте фурната на 180-190С, без вентилатор.

Намажете плитката с малко прясно мляко (или смес от яйце и мляко) и я поръсете със захар. Изпечете за около 40 минути до златисто. Като се препече добре отгоре го покрийте с лист алуминиево фолио. При мен това беше около 20-тата минута. 

Охладете на решетка.



Рецептата е на Francesca от блога Dolci e non solo.


2 Comments

Federica Simoni said…
mamma mia che spettacolo complimenti😍😍😍😍😍
Maria said…
Grazie mille Fede! ❤️🤗